Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN: prijs tafamidis te hoog voor vergoeding uit basispakket

12-08-2021
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de minister voor Medische Zorg tafamidis (Vyndaqel) alleen uit het basispakket te vergoeden als de prijs met minimaal 50% daalt én afspraken worden gemaakt over gepast gebruik. Volgens het ZIN staat de huidige, hoge prijs van het middel niet in verhouding tot de gezondheidswinst voor patiënten met hartfalen.
ZIN: prijs tafamidis te hoog voor vergoeding uit basispakket

Tafamidis heeft effect bij mensen met transthyretine-amyloïdose met cardiomyopathie (ATTR-CM), waarbij het hart niet goed functioneert door een afwijking van de eiwitten in het lichaam. Behandeling met het middel zorgt ervoor dat een patiënt minder snel achteruitgaat en de kans op overlijden minder groot is. Volgens het ZIN is de prijs van tafamidis echter zo hoog “dat vergoeding ten koste zou gaan van andere goede zorg in het basispakket”.

De jaarlijkse kosten per patiënt zijn € 122.552. Vergoeding vanuit het basispakket zou de samenleving jaarlijks € 172 tot € 421 miljoen kosten. Het zorginstituut concludeert dat daarom een korting van meer dan 50% nodig is. Het ZIN benadrukt ook dat tafamidis geen nieuw medicijn is; het wordt in een andere sterkte al vergoed voor een kleine patiëntengroep met andere ATTR-klachten. “Het is onwaarschijnlijk dat farmaceut Pfizer hoge investeringen heeft moeten doen om tafamidis op de markt te brengen voor ATTR-CM-patiënten”, aldus het zorginstituut.

Gepast gebruik

Naast afspraken over de kosten wil het ZIN ook dat afspraken worden gemaakt over gepast gebruik van tafamidis. Het is een voorwaarde om tafamidis alléén te vergoeden voor volwassen ATTR-CM-patiënten met een milde vorm van hartfalen (NYHA-klasse I of II). Daarnaast moet het volgens het zorginstituut bijvoorbeeld duidelijk zijn wanneer patiënten starten met het middel, maar ook wanneer het nodig is ermee te stoppen. Deze afspraken worden vastgelegd in een weesgeneesmiddelenarrangement.

Onbekende ziekte

ATTR-CM is een zeldzame ziekte die niet altijd door artsen wordt herkend. Onbekend is derhalve hoeveel mensen in Nederlands aan deze ziekte lijden. Het Zorginstituut Nederland schat dat in Nederland op dit moment 174 patiënten zijn met erfelijke ATTR-CM en 10.249 patiënten die ATTR-CM ontwikkelen.

 

Document acties

Back to top