Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Verkoop zelfzorg in supermarkt is niet veilig’

PW03 - 09-01-2020
Voor zelfzorgmiddelen moeten duidelijke regels komen omdat de verkoop door supermarkten grote risico’s met zich meebrengt. Dat schrijven het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Consumentenbond vandaag in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
‘Verkoop zelfzorg in supermarkt is niet veilig’

Het IVM en de Consumentenbond willen dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich opnieuw buigen over de definitie van verantwoorde zorg van zelfzorggeneesmiddelen.

Aanleiding is het concept ‘drogist op afstand ‘ van Albert Heijn, waarbij de supermarktketen zelfzorgmiddelen die alleen verkocht mogen worden door drogist of apotheek (UAD-categorie) niet meer vanachter een balie verkoopt. Bij het schap staat een informatiebord met daarop vermeld dat vragen gesteld kunnen worden aan een (assistent)drogist. Is die drogist niet aanwezig, dan kan de klant met een tablet telefonisch contact opnemen met een (assistent)drogist op het hoofdkantoor van Albert Heijn.

Het Centraal Bureau voor de Drogisterijenbedrijven (CBD) eiste onlangs in een rechtszaak dat IGJ handhavend optreedt omdat de supermarkt op deze manier geen verantwoorde zorg levert, maar de rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat Albert Heijn mag doorgaan met de verkoop zonder actief toezicht van deskundig personeel. Volgens de rechter is een tablet met telefoon verantwoorde zorg. De koepelorganisatie voor de drogisterijbranche gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Ziekenhuisopnames

IVM, Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland vinden de definitie die de inspectie hanteert voor verantwoorde zorg bij de verkoop van zelfzorgmiddelen onvoldoende helder. De verkoopmethode van Albert Heijn brengt, volgens de partijen, onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee, die kunnen leiden tot vermijdbare ziekenhuisopnames en mogelijk zelfs sterfgevallen.

Consumentenbond en IVM vragen minister Bruins om IGJ opdracht te geven de ‘drogist op afstand’ van Albert Heijn opnieuw te beoordelen, op grond van een nieuwe en scherpere definitie van verantwoorde zorg bij zelfzorg.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Albert Heijn, zelfzorgmiddelen
Back to top