Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lage doses colchicine niet van invloed op algehele mortaliteit

10-08-2021
Lage doses colchicine kunnen de risico’s op ernstige cardiovasculaire complicaties verlagen en niet-cardiovasculaire mortaliteit verhogen. Gebruik van lage doses colchicine heeft geen invloed op de algehele mortaliteit, blijkt uit recent uitgevoerde meta-analyses.
Lage doses colchicine niet van invloed op algehele mortaliteit

Gebruik van lage doses colchicine verlaagt de kans op ernstige cardiovasculaire complicaties met ongeveer een derde en de kans op in-stent-restenose bij specifieke stents neemt met meer dan de helft af. Echter, de kans op niet-cardiovasculaire mortaliteit is anderhalf keer verhoogd.

Er is geen eenduidigheid over de kans op gastro-intestinale complicaties. Bij het afwegen van de kans op cardiovasculaire complicaties, in-stent-restenose en niet-cardiovasculaire mortaliteit komen onderzoekers tot de conclusie dat de algehele mortaliteit gelijk blijft.

Colchicine wordt zowel als aanvalsbehandeling als preventief toegepast bij jicht. Daarnaast wordt het preventief ingezet bij aanvallen van familiaire mediterrane koorts (FMF) en het ontwikkelen van amyloïdose. Off-label wordt het gebruikt bij acute of terugkerende pericarditis en secundaire preventie van coronaire hartziekten. Vanwege de smalle therapeutische breedte en mogelijke interacties is goede monitoring essentieel

Document acties

Back to top