Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: stappenplan voor zonneallergie

PW08 - 02-02-2018
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een stappenplan opgesteld voor de behandeling van zonneallergie indien de patiënt medicamenteuze behandeling van de jeuk wenst. De eerste stap – bij weinig jeuk en hinder – bestaat uit een gel of crème met levomenthol, eventueel met lidocaïne erbij. Een corticosteroïdecrème klasse 2 of 3 is de tweede stap en oraal prednisolon de derde stap bij ernstige klachten.
NHG: stappenplan voor zonneallergie

Antihistaminica zijn niet effectief bij zonneallergie. Patiënten met ernstige recidiverende zonneallergie kunnen voor lichttherapie worden verwezen naar de dermatoloog. 

In de vandaag gepubliceerde NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie, die de Farmacotherapeutische richtlijn Dermatitis solaris vervangt, is tevens aandacht voor de twee belangrijkste differentiaaldiagnoses. Een fototoxische huidreactie treedt op na blootstelling aan een fototoxische stof, bijvoorbeeld doxycycline, in combinatie met uv-straling. Het fotoallergische contacteczeem kan optreden bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde fotoallergene stoffen of geneesmiddelen wanneer ze ook zijn blootgesteld aan zonlicht.   

Document acties

gearchiveerd onder: Zonneallergie, Richtlijnen, NHG
Back to top