Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Helft patiënten wil een videoconsult

07-01-2019
De helft van de patiënten wil via een videoconsult communiceren met zorgverleners in het ziekenhuis. Een derde weet dat nog niet en ruim 20% heeft er geen behoefte aan. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland en het Amsterdam UMC.
Helft patiënten wil een videoconsult

Volgens de 968 patiënten die hebben deelgenomen aan het onderzoek bespaart een videoconsult reistijd, reiskosten en energie. Ook vinden ze het prettig om de wachtkamer te vermijden en minder afhankelijk te zijn van anderen.

Patiënten die kiezen voor een fysiek consult missen het persoonlijke contact en de non-verbale communicatie tijdens een videoconsult.

Slechts 7% van de respondenten heeft behoefte aan een videoconsult tijdens het eerste consult. Ook kiezen patiënten voor een fysiek consult wanneer een behandeling of slecht nieuws moet worden besproken. Voor een controle, follow-up of uitslag vinden de deelnemers een videoconsult een goede optie.

60% zegt in staat te zijn om technisch een videoverbinding te maken, en één op de vier maakt al gebruik van maandelijks videobellen. Toegang via een beveiligd patiëntportaal heeft voor 60% de voorkeur.

Consulten in het ziekenhuis op afstand worden sinds 1 januari 2018 vergoed.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Consult
Back to top