Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

01-06-2023
Het gebruik van een antistollingsmiddel door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een internationale studie door onderzoekers van Radboudumc, Amsterdam UMC en Warwick University.
Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Volgens de onderzoekers geeft dagelijkse toediening van injecties met het antistollingsmiddel heparine geen betere zwangerschapsuitkomsten. Mede vanwege de bijwerkingen van heparine is het advies direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen en de behandelrichtlijnen aan te passen, stellen de onderzoekers, die hun studie hebben gepubliceerd in The Lancet.

De ALIFE2-studie, die is uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen in Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Verenigde Staten en Slovenië, toont aan dat het gebruik van heparine geen invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Het percentage levend geboren baby’s was in beide studiegroepen vrijwel gelijk: 71,6% in de groep die het antistollingsmedicijn gebruikte en 70,9% in de groep met standaardzorg.

Grote besparingen

Volgens de onderzoekers hoeven vrouwen zichzelf niet meer langdurig dagelijks te injecteren. Ook hoeven vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad, zich niet meer te laten testen op erfelijke trombofilie. Dit leidt tot grote besparingen in de kosten van diagnostiek en behandeling van vrouwen met herhaalde miskramen, en het voorkomt bekende bijwerkingen van heparine, zoals blauwe plekken en allergische huidreacties.

Document acties

Back to top