Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder antibiotica door samen beslissen met patiënt

12-02-2019
In huisartsenpraktijken waar huisartsen vaker gezamenlijk met jongere patiënten een behandeling kiezen, wordt minder antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Minder antibiotica door samen beslissen met patiënt

In het onderzoek gaat het om situaties met volwassen patiënten onder de 40 jaar waarbij volgens de richtlijnen een antibioticum valt te overwegen, maar dit niet per se noodzakelijk is. In deze gevallen wordt dus minder antibiotica voorgeschreven.

De Nivel-onderzoekers hebben het verband tussen samen beslissen en antibiotica voorschrijven alleen gevonden bij deze jongere patiënten. Uit eerder onderzoek zou blijken dat huisartsen denken dat patiënten van 65 jaar en ouder minder vaak willen meebeslissen en vaker antibiotica verwachten. Ook kunnen er niet-gemeten medische redenen zijn om aan deze oudere patiënten vaker antibiotica voor te schrijven.

Verder is het onduidelijk waarom er ook voor patiënten tussen de 40 en 65 jaar geen relatie is gevonden tussen samen beslissen en antibiotica voorschrijven.

Voor het onderzoek heeft Nivel uit vijftien huisartsenpraktijken 2700 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg benaderd om een vragenlijst in te vullen over samen beslissen.

Informatie over het voorschrijven van antibiotica bij patiënten met hoestklachten, neusbijholteontsteking of blaasonsteking hebben de onderzoekers verkregen uit de elektronische patiëntendossiers van de vijftien huisartsenpraktijken.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de Journal of Antimicrobial Chemotherapy en in Huisarts en Wetenschap.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Voorschrijfbeleid
Back to top