Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen

24-01-2023
Vanwege signalen over concurrentieverstorende praktijken heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. De ACM wil onder meer nagaan of voor een aantal geneesmiddelen excessieve prijzen worden gevraagd. De bedrijven zijn verplicht gegevens te verstrekken.
ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen

 

Volgens de consumentenautoriteit vragen fabrikanten soms zeer hoge prijzen voor een geneesmiddel zonder dat sprake is van hoge ontwikkelkosten en innovaties die in het belang zijn van de patiënt. Deze hoge prijzen jagen de maatschappij onnodig op kosten, ook al erkent de ACM dat fabrikanten zeker mogen verdienen aan innovatieve geneesmiddelen die een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van mensenlevens.

Daarnaast heeft de ACM signalen ontvangen dat zorgaanbieders worden geconfronteerd met onredelijke voorwaarden bij de afname van producten en diensten en bepaalde diensten alleen in een bundel zijn af te nemen. Daardoor zouden zij betalen voor diensten waaraan zij geen behoefte hebben.

“Redelijke prijzen en voorwaarden zijn belangrijk voor patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars en daarmee voor het functioneren van de zorg als geheel”, vindt de ACM, die daarom kritisch is op dit gedrag en een onderzoek is gestart.

Op basis van de verkregen informatie van de betrokken bedrijven, oordeelt de ACM of diepgaand onderzoek noodzakelijk is. Als blijkt dat de Mededingingswet is overtreden, kan de autoriteit een boete of last onder dwangsom opleggen.  

In het vizier

De ACM zegt de geneesmiddelensector al enige tijd in het vizier te hebben. “De geneesmiddelensector speelt een belangrijke rol bij het betaalbaar en bereikbaar houden van kwalitatief hoogwaardige zorg. Daarom vindt de ACM het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze sector goed functioneert en er bijvoorbeeld geen sprake is van misbruik van een economische machtspositie.”

Ziekenhuizen, inkoopgroepen en bedrijven of mensen werkzaam in de geneesmiddelensector worden opgeroepen tips en meldingen te doen bij de ACM over concurrentievervalsing of ongerechtvaardigd hoge prijzen voor geneesmiddelen.

Document acties

Back to top