Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Apotheker Rawa Ismail wint prijzen op wereldcongres

De net afgestudeerde apotheker Rawa Ismail, winnaar van het NK Consultvoering 2017, heeft vorige week in Argentinië meerdere prijzen gewonnen op het congres van de International Pharmaceutical Students Federation.

Algemeen 16-08-2018

Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

LUMC ontwikkelt techniek die uniek is in de wereld

Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.

Algemeen, Geneesmiddelen 16-08-2018

Nivolumab en ipilimumab niet samen bij gevorderd niercelcarcinoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaf een negatief advies over de combinatie van nivolumab (Opdivo) en ipilimumab (Yervoy) bij gevorderd niercelcarcinoom.

Geneesmiddelen 16-08-2018

Verhogen van galzuurconcentratie in de darm verhelpt obstipatie

Gebruik van elobixibat, een remmer van de ileal bile acid transporter (IBAT), leidt tot een meer frequente ontlasting bij chronische obstipatie. Het wordt goed verdragen bij kortdurende en langduriger behandeling.

Geneesmiddelen 16-08-2018

Dertien positieve adviezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handels­vergunningen voor dertien geneesmiddelen. Twee weesgeneesmiddelen behoren tot deze groep: patisiran (Onpattro) voor de behandeling van erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose bij volwassenen met fase 1 of 2 polyneuropathie; en tezacaftor/ivacaftor (Symkevi) bij cystische fibrose.

Geneesmiddelen 15-08-2018

Schorsing handelsvergunning Gastilox en Rilies opgeheven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerdere schorsing van handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en Rilies (ketoprofen) per 3 augustus 2018 opgeheven, na onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen 14-08-2018

Meer recepten oxycodon en morfine op huisartsenpost

Op huisartsenposten worden de laatste jaren vaker opioïden voorgeschreven. Vooral recepten voor sterke opioïden, zoals morfine en oxycodon. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

Geneesmiddelen 14-08-2018

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.

Algemeen 09-08-2018 1 reactie

Leveronderzoek blijft nodig bij gebruikers Esmya

Vrouwen die Esmya (ulipristalacetaat) gebruiken lopen mogelijk een risico op ernstige leverschade, blijkt uit een Europese herbeoordeling van dit geneesmiddel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners om de leverfunctie bij gebruikers van dit medicijn regelmatig te controleren. In bepaalde gevallen is gebruik van Esmya niet langer toegestaan.

08-08-2018

CBG: monitor patiënten na gebruik Zinbryta

Patiënten die behandeld zijn met Zinbryta (daclizumab) moeten worden gemonitord op ernstige ontstekingsreacties in de hersenen (encefalitis) tot twaalf maanden na het stoppen van de behandeling. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan apothekers en artsen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 08-08-2018

Amsterdam UMC roept zelfbereide CDCA terug

Amsterdam UMC moet stoppen met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) en alle patiënten vragen de medicatie terug te geven. Dit gebeurt op verzoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die stelt dat de uit China afkomstige grondstof voor het medicijn niet betrouwbaar getest kan worden en dat het middel mogelijk onzuiverheden bevat. Het ziekenhuis bereidt sinds april CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX.

06-08-2018 1 reactie

230 meldingen van bijwerkingen door griepvaccin

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de periode van 1 oktober 2017 tot 1 april 2018 230 meldingen van 967 mogelijke bijwerkingen na vaccinatie met een influenzavaccin. Er werden geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

02-08-2018

Restrictie gebruik radium

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan om radium Ra-223 dichloride (Xofigo) alleen te gebruiken bij patiënten die al twee eerdere behandelingen voor gemetastaseerde prostaatkanker hebben gehad of bij patiënten die geen andere behandeling kunnen ontvangen.

Geneesmiddelen PW31en32 - 02-08-2018

Productinformatie rifampicine en atorvastatine aangepast

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat het risico van gelijktijdig gebruik van morfine en rifampicine ook moet worden opgenomen in de productinformatie van geneesmiddelen die rifampicine bevatten.

PW31en32 - 01-08-2018

Diëthanolamine niet in diergeneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft na herbeoordeling besloten dat zonder een vastgesteld maximale residulimiet voor diëthanolamine een risico voor consumenten niet uit te sluiten is.

Geneesmiddelen PW31en32 - 01-08-2018

Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen

Apothekers zijn opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De oproep van het bestuur van de KNMP houdt verband met nieuwe informatie over de kwaliteit van het middel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek, maar vonden dat patiënten hun voorraad gerust konden opgebruiken.

Geneesmiddelen 01-08-2018

Nieuw vaccin tegen Hib even effectief, toch toename van infecties

De introductie van een nieuw vaccin tegen Haemophilus influenzae type B (Hib) in het Rijksvaccinatieprogramma in 2011 kan de stijging van het aantal infecties in 2016 niet verklaren.

Geneesmiddelen PW31en32 - 31-07-2018

Risico ophoping hersenvocht bij gebruik nusinersen

Bij patiënten die met nusinersen (Spinraza) behandeld worden, kunnen verschijnselen ontstaan van communicerende hydrocefalus – waterhoofd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten en verzorgers alert te zijn op symptomen van deze bijwerking, zoals aanhoudend braken of hoofdpijn, een onverklaarbare vermindering van het bewustzijnsniveau (hangerig, veel slapen, minder alert reageren) en kinderen die een overmatige toename ervaren van de hoofdomtrek.

Geneesmiddelen PW31en32 - 26-07-2018

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

Algemeen, Geneesmiddelen PW31en32 - 24-07-2018

Nog eens € 10 miljoen tegen hiv

Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.

Algemeen PW31en32 - 24-07-2018

Document acties

Vacatures
Zie jij toe op goede productie en distributie van geneesmiddelen?

Ministerie van VWS, IGJ | Utrecht

Ziekenhuisapotheker

Treant Zorggroep | Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Ziekenhuisapotheker-directeur

SAHZ | Haarlem

Meer…
Back to top