Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Voorkom vallen bij ouderen met FTO-module

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft nieuw FTO-materiaal ontwikkeld over vallen en medicatiegebruik bij ouderen. Daarin is aandacht voor het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen en het voorkomen van valincidenten.

Praktijkvoering 19-09-2017

Antibiotica bij hoest: beter even wachten

Patiënten van 16 jaar en ouder met een acute ongecompliceerde ondersteluchtweginfectie zijn het beste af met uitgestelde antibiotica, dat wil zeggen een recept om na twee of drie dagen bij de apotheek in te leveren als spontaan herstel uitblijft. Voor ziekenhuisopname of sterfte maakt het allemaal weinig uit.

Geneesmiddelen PW38 - 18-09-2017

Inspecties gezondheidszorg en jeugd fuseren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) gaan op 1 oktober fuseren tot één organisatie: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

PW38 - 15-09-2017

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 15-09-2017

95% ouderen ervaart probleem met medicatie

Medicatie is vaak gebruiksonvriendelijk voor ouderen: 95% heeft minimaal één probleem met het uit de blister drukken, een tablet doorbreken of het openen van de verpakking. Dat concludeert farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2017

Entresto niet combineren met ACE-remmer of ARB

De fabrikant van sacubitril + valsartan (Entresto) benadrukt in een brief dat dit combinatiepreparaat een ACE-remmer of angiotensinereceptorblokker (ARB) vervangt bij de behandeling van hartfalen.

Geneesmiddelen PW37 - 14-09-2017

Mosadex, VGZ en CZ kunnen overname Mediq niet stoppen

Groothandel Mosadex en zorgverzekeraars VGZ en CZ moeten zich neerleggen bij de overname van Mediq door Brocacef. Deze machtsconcentratie op de farmaciemarkt vormt volgens de rechter geen belemmering voor de concurrentie. De Rechtbank Rotterdam deed vorige week uitspraak.

Algemeen PW38 - 14-09-2017

Heronderzoek factor VIII-geneesmiddelen

Na een heronderzoek handhaaft de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) zijn conclusie dat er geen consistent bewijs is voor verschil in de ontwikkeling van remmers tussen recombinant factor VIII en factor VIII dat is bereid uit plasma.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Einde voor gereguleerd paracetamol

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan paracetamol met gereguleerde of vertraagde afgifte van de markt te halen.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Dacogen anders bereiden

De instructies voor het gereedmaken van decitabine (Dacogen) zijn gewijzigd. Artsen moeten voortaan de gereconstitueerde oplossing van decitabine verdunnen tot een uiteindelijke concentratie tussen 0,15 en 1,0 mg/ml.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Korte stollingstijd na substitutie acenocoumarol

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen gekregen dat na het wisselen van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol Centrafarm een lagere bloedstollingswaarde is gemeten.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Recall Lanoxin 0,125 mg EAV Brocacef

Brocacef roept kliniekverpakkingen van 50 stuks Lanoxin 0,125 mg terug.

Geneesmiddelen 12-09-2017

Nieuw overzicht verwachte innovatieve geneesmiddelen

Het Zorginstituut Nederland heeft op de website Horizonscan Geneesmiddelen een nieuw overzicht gepubliceerd van innovatieve geneesmiddelen die binnen twee jaar op de Nederlandse markt komen.

Geneesmiddelen 11-09-2017

IVM: zorginstellingen missen regels beheer opiaten

Bij zorginstellingen bestaat veel onduidelijkheid over het toedienen, de opslag en het voorraadbeheer van opiaten, ook hanteren ze verschillende werkwijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen PW37 - 08-09-2017

Nimesulide als conjugaat

Een conjugaat van nimesulide en hyaluronzuur biedt mogelijkheden voor targeting van oncolytica bij colorectale kanker met overexpressie van CD44.

Geneesmiddelen PW36 - 08-09-2017

IGZ: tekort Thyrax door nalatigheid fabrikant

Aspen Pharma, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax, heeft onvoldoende gedaan om te voorkomen dat vorig jaar een groot tekort ontstond aan Thyrax. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ), die de fabrikant mogelijk een boete zal opleggen.

Algemeen PW37 - 07-09-2017

Waarde bevacizumab of cetuximab blijft onzeker

De waarde van bevacizumab of cetuximab als toevoeging aan FOLF-regimes voor de behandeling van colorectaal carcinoom blijft onzeker. Duidelijk is dat mutaties van belang zijn.

Geneesmiddelen PW36 - 07-09-2017

Preoperatief oxaliplatine nuttig

Oxaliplatine is een zinvolle toevoeging aan preoperatieve chemotherapie bij lokaal gevorderde rectale kanker.

Geneesmiddelen PW36 - 06-09-2017

Twee miljoen voor ontwikkeling van antibiotica

Nederland investeert € 2 miljoen in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. Dat heeft minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW37 - 05-09-2017

Geen hart voor therapietrouw

Therapietrouw bij secundaire preventie na een hartinfarct is vrijwel niet te beïnvloeden.

Praktijkvoering PW36 - 05-09-2017

Document acties

Back to top