Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling

PW8 - 18-02-2021
Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling

Toen een jaar geleden de eerste Nederlander positief werd getest op corona waren er wereldwijd 67 studies opgestart naar het virus. Het aantal studies steeg het meest in het eerste kwartaal; in ongeveer drie maanden naar bijna vierhonderd. Dat aantal gaat, volgens de MedicijnMonitor, nu richting de duizend.

Het grootste deel van de onderzoeken is gericht op de ontwikkeling van medicijnen die de symptomen van COVID-19 verminderen, en antivirale middelen die het virus verzwakken. De andere onderzoeken zijn gericht op een vaccin waarmee besmetting te voorkomen is.

Naast de studies naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19 waren er vorig jaar 18.000 andere middelen in ontwikkeling, voor ruim 1400 ziektes in verschillende therapiegebieden. Bijna 1100 zijn cel- en gentherapieën, waarvan 665 gericht op kanker. Ook zijn er zesduizend reguliere geneesmiddelen in ontwikkeling tegen kanker.

Voor bestrijding van de ziekte Alzheimer zitten ruim honderd medicijnen in de pijplijn.

 

 

 

Document acties

Back to top