Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle veelgebruikte antidepressiva effectief bij depressie

PW09 - 23-02-2018
Antidepressiva zijn effectiever dan placebo in de acute behandeling van depressie bij volwassenen. Dat blijkt uit een studie met de meeste gepubliceerde en niet-gepubliceerde gegevens ooit, meldt het Radboudumc.
Alle veelgebruikte antidepressiva effectief bij depressie

Voor de meta-analyse zijn de bevindingen samengevat van 522 gerandomiseerde onderzoeken naar de werking van 21 veelgebruikte antidepressiva. Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer psychiater Eric Ruhe van het Radboudumc, heeft de resultaten gepubliceerd in the Lancet.

Alle 21 onderzochte antidepressiva waren effectiever dan placebo, maar sommige waren effectiever dan andere. Amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit.

De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en zijn generiek verkrijgbaar. Volgens de onderzoekers werd eerder aangetoond dat door het weglaten van ongepubliceerde gegevens de werkzaamheid van antidepressiva zo’n 30% werd overschat. Nu ook veel ongepubliceerde data zijn gevonden en opgenomen in de meta-analyse is deze vertekening verminderd.

Document acties

gearchiveerd onder: Antidepressiva, Werkzaamheid, Meta-analyse
Back to top