Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt

06-03-2020
Als een coronapatiënt met longontsteking zo ziek is dat ziekenhuisopname en toediening van extra zuurstof nodig is, kunnen artsen een medicamenteuze behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir overwegen.
Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt

Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een voorlopig behandeladvies voor de ziekte COVID-19, die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus.

Het gaat dan om een off-labelbehandeling waarvoor informed consent van de patiënt noodzakelijk is. Geen enkel middel is op dit moment voor COVID-19 geregistreerd of daarbij bewezen effectief. De genoemde middelen zijn voor andere indicaties geregistreerd en mogelijk werkzaam tegen SARS-CoV-2.

In vitro laat chloroquine antivirale activiteit zien tegen het nieuwe coronavirus en het gerelateerde SARS-CoV (type 1). Momenteel wordt het middel getest bij mensen. Lopinavir/ritonavir is eerder toegepast bij mensen met SARS-CoV (type 1)-infecties, in combinatie met ribavirine en interferon. Daarbij zorgde met name vroege behandeling voor minder ernstige longaandoeningen en sterfte.

In vitro is ook activiteit tegen coronavirussen aangetoond voor het – nog niet-geregistreerde – remdesivir. Het RIVM raadt dit middel aan bij zeer ernstig zieke coronapatiënten in combinatie met chloroquine. Als opname op medium of intensive care nodig is, patiënten beademd moeten worden of ondersteuning van hartlongmachine nodig hebben, of als hun klinische toestand verslechtert onder initiële antivirale therapie. Remdesivir is alleen via het RIVM verkrijgbaar, omdat het een experimenteel middel betreft.

Zie voor het actuele behandeladvies de site van het RIVM.

Document acties

Back to top