Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven

PW13 - 25-03-2021
Artsen die geneesmiddelen voorschrijven die in strijd zijn met de coronabehandeladviezen, zoals hydroxychloroquine en ivermectine, krijgen een boete. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die apothekers waarschuwt voor het afleveren van deze middelen.
Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven

De inspectie roept apothekers op te melden als ze recepten krijgen aangeboden voor hydroxychloroquine en ivermectine, en er een vermoeden bestaat dat dit voor de behandeling is van corona. Apothekers kunnen hiervoor terecht bij het Meldpunt Zorg van de IGJ.

Nog steeds komen er meldingen binnen bij de inspectie van artsen die coronamedicijnen voorschrijven buiten de richtlijnen, terwijl alle beroepsgroepen van artsen in Nederland dit afraden. Dit geldt voor zowel huisartsen als specialisten in het ziekenhuis. Artsen krijgen een bestuurlijke boete wanneer ze deze geneesmiddelen ten onrechte voorschrijven.

Niet effectief

Volgens IGJ is inmiddels bewezen dat hydroxychloroquine niet effectief is tegen COVID-19, en bovendien ernstige bijwerkingen als hartritmestoornissen kan veroorzaken. Ook voor ivermectine is er geen wetenschappelijk onderbouwing voor het gebruik ter voorkoming of de behandeling van corona.

Artsen mogen deze geneesmiddelen uitsluitend voorschrijven voor de ziekten waarvoor ze zijn geregistreerd of voor wetenschappelijk klinisch onderzoek, aldus de inspectie. Binnen de bestaande regels is het voor artsen toegestaan hydroxychloroquine en ivermectine voor off-labelgebruik voor te schrijven.

Document acties

Back to top