Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Slokdarmklachten door dabigatran etexilaat

PW04 - 17-01-2020
Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb heeft 33 meldingen ontvangen van slokdarmklachten bij gebruik van dabigatran etexilaat. De meldingen gingen over pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm.
Slokdarmklachten door dabigatran etexilaat

Bij de meeste meldingen van slokdarmklachten herstelde de patiënt na het stoppen met de behandeling met dabigatran etexilaat. Sommige van de patiënten gebruikten een protonpompremmer. De klachten die bij het Lareb zijn gemeld, staan al vermeld in de bijsluiter. De slokdarmklachten worden mogelijk veroorzaakt door de hulpstof wijnsteenzuur in de capsules.

Om een slokdarmontsteking te voorkomen staat op apotheek.nl al beschreven dat de patiënt de instructie moet krijgen om dabigatran etexilaat met veel water in te nemen en om vervolgens gedurende dertig minuten rechtop te blijven zitten of staan. In de bijsluiter staat alleen dat de patiënt de capsule in het geheel met een glas water moet doorslikken.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zal deze informatie in het Europese netwerk inbrengen, waar besloten zal worden of het innameadvies in de bijsluiter moet worden aangepast.

Document acties

Back to top