Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

PW18 - 28-04-2023
Het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) beschermt zorgverleners niet tegen COVID-19. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, meldt het UMC Utrecht, dat het Europese deel coördineerde.
Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Het BCG-vaccin is ontwikkeld om tuberculose te voorkomen en wordt jaarlijks aan meer dan 130 miljoen baby’s wereldwijd gegeven. Uit eerder onderzoek bleek dat BCG ook de ‘eerstelijns’-immuniteit bij zuigelingen verhoogde én dat het vaccin beschermde tegen luchtweginfecties bij adolescenten en volwassenen.

Artsen hoopten dat het vaccin ook zou kunnen worden gebruikt om in de beginperiode van de coronapandemie belangrijke tijd te winnen totdat specifieke coronavaccins waren ontwikkeld en getest.

Het internationale onderzoek dat deze week is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, betrof een analyse van de gegevens van 3988 zorgmedewerkers die zich hadden aangemeld voor de studie op 36 locaties in Australië, Europa en Zuid-Amerika. Het risico op symptomatische COVID-19 was 14,7% in de BCG-groep en 12,3% in de placebogroep gedurende de eerste zes maanden na de start van de studie.

Het onderzoek kon niet vaststellen of het vaccin het aantal ziekenhuisopnames of sterfgevallen verminderde vanwege het lage aantal deelnemers met ernstige COVID-19.

Document acties

Back to top