Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

DNA-test voor patiënten met onbekende tumor

PW18 - 28-04-2021
Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.
DNA-test voor patiënten met onbekende tumor

De uitgebreide test, die gebruikmaakt van Whole Genome Sequencing (WGS), detecteert alle DNA-mutaties en DNA-gebaseerde biomarkers. Naar verwachting hoeven patiënten in vergelijking met nu minder onderzoeken te ondergaan en krijgen ze eerder zicht op een mogelijk behandeltraject.

De test is onderdeel van een verbeterd en sneller diagnostisch- en behandelingstraject, waaraan patiëntenbelangengroep Missie Tumor Onbekend (MTO), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) de afgelopen periode hebben gewerkt.

Elk jaar worden zo’n 1300-1500 Nederlanders getroffen door een vorm van uitgezaaide kanker waarbij niet duidelijk is waar de primaire tumor zit. Deze patiënten met PTO ondergaan vaak veel onderzoeken, waaronder scans, om te ontdekken waar de kanker zijn oorsprong heeft. Zonder die kennis is behandeling haast niet mogelijk.

Document acties

Back to top