Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Middelen met nicotine bij jongeren niet zo effectief

PW03 - 09-01-2020
Farmacologische interventies zijn niet zo geschikt om jongeren van het roken af te helpen. Volgens het Trimbos-instituut is er weinig bewijs dat nicotinevervangende middelen (NVM), bupropion en varenicline effectief zijn bij adolescenten tot 20 jaar, terwijl bijwerkingen wel worden gemeld.
Middelen met nicotine bij jongeren niet zo effectief

Dat staat in de Factsheet Interventies stoppen met roken voor jongeren, die onlangs is geactualiseerd.

Het Trimbos-instituut baseert zich onder meer op een overzichtsstudie uit 2018 naar zowel NVM als medicatie onder jongeren tussen 12 en 20 jaar. Daaruit bleek alleen dat na vier weken farmacologische interventies effectiever waren dan placebo of counseling. Na acht weken was er geen verschil meer tussen de interventie- en controlegroepen. Andere onderzoeken lieten geen effect zien.

Gedragsinterventies (in groepsverband) lijken het beste te werken bij jongeren die willen stoppen met roken. Digitale interventies via internet zijn nog beperkt onderzocht. En of de e-sigaret geschikt is als hulpmiddel, is onbekend.  

In Nederland roken ongeveer 21.000 jongeren tussen de 12 en 16 jaar dagelijks. Per dag starten er circa 75 jongeren mee.

Document acties

gearchiveerd onder: roken, Trimbos-instituut, nicotinemiddelen
Back to top