Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

PW25 - 16-06-2022
Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.
Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

Verschillende commerciële laboratoria gebruiken de cellulaire testen en er zijn Nederlanders die hun bloed hiermee laten onderzoeken in Duitsland, meldt het RIVM. Gehoopt werd dat de nieuwe testen beter zouden zijn dan de huidige antistoftesten, maar dat is niet het geval, blijkt uit de onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseseases.

Drie verschillende groepen deden mee aan het onderzoek van een aantal cellulaire testen: patiënten met lymeziekte, gezonde mensen en een groep mensen met ziekten die erom bekend staat dat ze testen voor de ziekte van Lyme verstoren. De nieuwe testen gaven regelmatig onterecht aan dat iemand niet de ziekte van Lyme had, terwijl dat wel het geval was. Of juist het omgekeerd: de test was positief, maar de proefpersonen hadden helemaal geen lymeziekte.

In de praktijk zou dit betekenen dat veel mensen de verkeerde behandeling krijgen op basis van deze testuitslagen, aldus de onderzoekers, die het gebruik van deze testen ontraden.

Het RIVM geeft aan zich, samen met Amsterdam UCM en Radboudumc, te blijven inzetten om de diagnostiek van lymeziekte te verbeteren.

Document acties

gearchiveerd onder: test, Lyme
Back to top