Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SWAB: vaste dosering tocilizumab bij COVID-19

10-06-2021
De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) beveelt aan tocilizumab in een vaste dosering van 600 mg toe te dienen aan COVID-19-patiënten en niet langer op basis van lichaamsgewicht 8 mg/kg. De SWAB heeft vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten de leidraad Medicamenteuze behandeling COVID-19 geactualiseerd.
SWAB: vaste dosering tocilizumab bij COVID-19

Behandeling met monoklonale antistoffen is op individuele basis te overwegen bij patiënten die aan de volgende kenmerken voldoen: ambulant zijn (zonder actuele opname-indicatie), geen aantoonbare sero-immuniteit hebben (zonder meetbare antistofrespons op vaccinatie of ziekte) en een hoog risico hebben op een ernstig beloop van COVID-19 kort na het ontstaan van symptomen.
Vanwege ontbrekende effectiviteitsdata uit gecontroleerde onderzoeken wordt niet positief geadviseerd over behandeling met monoklonale antistoffen van opgenomen patiënten met een (persisterende) SARS-CoV-2-infectie met blijvende positieve PCR-testen ten gevolge van een onderliggende ernstige immuunstoornis.
De gepubliceerde data over mogelijk voordeel van budesonide-inhalatie bij ambulante patiënten zijn volgens de SWAB te beperkt qua patiëntaantallen (inclusief subgroepen) en effect om dit nu als behandeladvies te kunnen opnemen. Inhalatiecorticosteroïden hoeven niet gestaakt te worden na start van symptomen van COVID-19 bij patiënten die een onderhoudsbehandeling hebben vanwege onderliggend longlijden, omdat geen sprake lijkt van een negatieve invloed op het beloop van de ziekte.

Document acties

Back to top