Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

Meer overstappers zorgverzekeraar dan voorgaande jaren

In het najaar van 2022 heeft 8% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar; dat is een groter aantal dan voorgaande jaren. Het overstappercentage varieert al jaren tussen 6 en 7%. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen, Zorgverzekeraars PW4 - 20-01-2023

‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’

VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-01-2023

NZa: discussie nodig over kosten dure geneesmiddelen

Politiek en maatschappij moeten een discussie voeren of het wenselijk is dat de toegankelijkheid van geneesmiddelen zwaarder weegt dan die van andere zorg. Uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen zo hard dat dit steeds meer ten koste gaat van andere medisch-specialistische zorg. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW27en28 - 27-06-2022

Kuipers: verzekeraars honoreren afspraken afbouw antidepressiva

Zorgverzekeraars geven aan het afbouwen van antidepressiva te vergoeden conform het multidisciplinair document, dat goede zorg beschrijft rond het afbouwen van antidepressiva. VWS-minister Ernst Kuipers heeft daarom geen reden te denken dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma en Liane den Haan van Fractie Den Haan.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW24 - 09-06-2022

Kuipers: verzekeraars bepalen zelf of ze in fastfood beleggen

Het is aan zorgverzekeraars zelf om te bepalen of ze willen investeren in fastfoodketens. De minister van VWS gaat daar niet over. Dat neemt niet weg dat verantwoord beleggen ook voor verzekeraars van belang is. Dat schrijft Ernst Kuipers in antwoord op Kamervragen.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-06-2022

NZa: zorgverzekeraars verzaken zorgplicht rond hulpmiddelen

Zorgverzekeraars moeten erop toezien dat verzekerden niet in verwarring raken doordat de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren. Miscommunicatie hierover kan belastend zijn voor verzekerden en zorgverleners. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brandbrief aan alle zorgverzekeraars over de slechte toegang tot hulpmiddelen.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW17 - 22-04-2022

Helft verzekerden wil zorgadvies van zorgverzekeraar

Ruim de helft van de verzekerden (52%) geeft aan de zorgverzekeraar te willen vragen voor zorgadvies, bijvoorbeeld over de meest geschikte zorgaanbieder. Meer dan een derde (37%) zou het prettig vinden als hun zorgverzekeraar hen hierover proactief zou benaderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW11 - 09-03-2022

Document acties

Back to top