Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nachtapotheek Zeeland bezorgt medicatie thuis

Huisarts bepaalt of patiënt zelf naar apotheek kan rijden

PW05 - 28-01-2019
De dienstapotheek in Vlissingen is vanaf 1 februari de enige nachtapotheek van Zeeland en bezorgt ook geneesmiddelen aan huis. Ook geldt in de provincie voortaan één tarief voor dienstapotheken. Dat hebben apothekers, huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraar CZ met elkaar afgesproken.
Nachtapotheek Zeeland bezorgt medicatie thuis

Voor hun geneesmiddelen kunnen de Zeeuwen tot 23.00 uur terecht in de dienstapotheken in Vlissingen, Terneuzen, Goes en Zierikzee. Maar vanaf 1 februari zal alleen de dienstapotheek in Vlissingen de hele nacht zijn geopend, alle dagen van het jaar.

Deze maatregel is nodig om de farmaceutische spoedzorg in Zeeland betaalbaar te houden, vertelt apotheker Hendrik De Rocker van BENU Apotheek Epicurus, de dienstapotheek in Terneuzen. “In de nacht werden de vier dienstapotheken te weinig bezocht, dus moesten we snijden in de personeelskosten om onder het terhandstellingstarief van € 45 te kunnen blijven.”

De Zeeuwse dienstapotheken kregen sinds 2016 een Europese subsidie, zodat het tarief daalde naar € 45. Toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid wilde met deze maatregel de spoedzorg in dunbevolkte gebieden op peil houden, want patiënten haalden hun recepten vaak niet op door de hoge tarieven van soms wel € 95.

Begin vorig jaar werd bekend dat deze subsidie in januari 2019 zou stoppen, omdat Europa dit anders ziet als staatssteun.

Bezorgdienst

Onder regie van CZ – de dominante zorgverzekeraar in Zeeland – hebben de zorgpartijen een doelmatige oplossing gevonden voor spoedzorg, zegt De Rocker. “Voorwaarde was dat alle partijen aan tafel zouden zitten, dus ook alle apotheken uit de regio. Samen hebben we een uniforme werkwijze afgesproken voor maximaal € 45 per terhandstelling.”  Het exacte tarief wordt later bepaald, op basis van het aantal recepten en de gemaakte kosten; dienstapotheken mogen geen winst maken en geen verlies lijden.

Om te voorkomen dat patiënten te ver moeten rijden, krijgen huisartsen ’s nachts meer geneesmiddelen mee dan overdag. Het gaat om veel voorkomende antibiotica en pijnstillers, waarvan een arts één gift oraal kan toedienen.

Heeft een huisarts een medicijn niet bij zich, of het is zaterdagavond laat en zijn er meerdere giften nodig, dan moet de patiënt naar de nachtapotheek. In dat geval bepaalt de huisarts of de patiënt daartoe in staat is, en neemt hierover contact op met de dienstapotheek. “Is zelf rijden niet verantwoord, dan brengt de bezorgdienst vanuit Vlissingen het geneesmiddel nog dezelfde nacht bij de patiënt thuis”, aldus De Rocker.

Robot

Patiënten uit west-Zeeuws-Vlaanderen kunnen vanaf komende zomer hun medicatie ophalen uit de robot van een openbare apotheek in Oostburg. Deze apotheek is gevestigd onderin het ziekenhuis, naast de huisartsenpost. De robot kan beschikken over het complete assortiment van deze apotheek en wordt ’s nachts aangestuurd vanuit de dienstapotheek in Vlissingen.

Via een videoverbinding heeft de patiënt contact met een apothekersassistent. De Rocker: “Ter plekke pakt de robot het geneesmiddel, print het etiket en geeft het mee aan de juiste persoon.”

Document acties

Back to top