Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SGLT-2-remmers risicovol bij koolhydraatbeperkt dieet

PW08 - 11-02-2020
Diabetische ketoacidose is opgetreden bij vier patiënten die SGLT-2-remmers gebruikten bij een koolhydraatbeperkt dieet. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van het geneesmiddel dapagliflozine en één melding van empagliflozine.
SGLT-2-remmers risicovol bij koolhydraatbeperkt dieet

Dapagliflozine en empagliflozine, die worden voorgeschreven bij diabetes mellitus, verlagen het glucose in het bloed, doordat de nieren meer glucose uitscheiden. Volgens de bijsluiter dient dapagliflozine niet gestart te worden wanneer patiënten al een verhoogd risico op diabetische ketoacidose hebben. Dit is het geval bij patiënten met een koolhydraatbeperkt of een ketogeen-dieet. Uit deze meldingen blijkt dat dapagliflozine in de praktijk soms toch in combinatie met zo’n dieet wordt gebruikt.

Diabetische ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed in de cellen te laten opnemen. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen, zoals opgeslagen vetten, als brandstof gebruiken. Hierbij komen ketonen vrij, die het bloed zuurder maken en waardoor levensgevaarlijke complicaties kunnen ontstaan.

Document acties

Back to top