Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 08-09-2022

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW36 - 01-09-2022

Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind

Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW31en32 - 04-08-2022

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

Algemeen, Praktijkvoering PW31en32 - 27-07-2022

‘Eerste lijn doet nog onvoldoende aan valpreventie’

Effectieve interventies om vallen van ouderen te voorkomen worden nog onvoldoende geïmplementeerd in de eerstelijnszorg. Om dit te verbeteren is het van belang dat zorgverleners goed samenwerken, er adequate vergoedingen komen en patiënten gemotiveerd worden, concludeert Wytske Meekes op basis van haar promotieonderzoek.

Algemeen, Praktijkvoering 19-07-2022

KNAW: meer doen aan preventie ongewenst gedrag in wetenschap

Om ongewenst gedrag op universiteiten en onderzoeksinstituten te bestrijden moet veel meer aan preventie worden gedaan. Dit vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die een speciale gids heeft gemaakt met handreikingen en tips om problemen met ongewenst gedrag te voorkomen of vroegtijdig bij te sturen.

Algemeen, Praktijkvoering 15-07-2022

Forse boetes voor illegale handel dertien apotheken

Dertien apotheken hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) boetes van maximaal € 30.000 gekregen voor de illegale handel in geneesmiddelen. De middelen hadden een totale omzetwaarde van € 8,5 miljoen en werden voornamelijk in Duitsland weer op de markt gebracht.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW29en30 - 14-07-2022 1 reactie

IVM: daling kwaliteit van het FTO is zorgwekkend

De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers neemt af: nog maar 50% van de FTO-groepen functioneert op het hoogste niveau. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat spreekt van een “zorgwekkende conclusie”.

Algemeen, Praktijkvoering PW23 - 30-05-2022

Opwijrda-prijs 2021 voor onderzoek risico’s pemetrexed-behandeling

Heidi van de Bruinhorst, student farmacie Universiteit Utrecht, heeft de Opwijrda-prijs 2021 gewonnen voor haar artikel 'Cumulatieve dosis pemetrexed verhoogt risico op nefrotoxiciteit'. De Peter de Smet-prijs 2021 voor beste casuïstische mededeling is voor ziekenhuisapotheker in opleiding Aurelia de Vries Schultink. Marieke Ebbens krijgt de PRISMA-publicatieprijs 2021.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 19-05-2022

Therapiekeuze bij diabetespatiënt wijkt af van NHG-richtlijn

Huisartsen schreven in 2020 regelmatig een ander geneesmiddel voor dan de eerste keus bij patiënten met diabetes mellitus type 2. In stap 3 kozen ze bij een derde van de patiënten voor het voorkeursmiddel insuline. Van de nieuwe gebruikers van insuline kreeg minder dan 30% het aanbevolen NPH-insuline, de overige patiënten startten direct met één van de duurdere langwerkende insulines.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 25-03-2022

Tweede Kamer stemt voor ‘abortuspil’ via huisarts

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen wettelijk mogelijk moet maken.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2022

Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij

Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-02-2022

Jouke de Jong overleden (1975-2022)

Apotheker Jouke de Jong uit Drachten is maandag 7 februari na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter en eigenaar van de Pharmium Apotheek Groep.

Algemeen, Praktijkvoering 10-02-2022

Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.

Algemeen, Praktijkvoering PW6 - 04-02-2022

FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.

Algemeen, Praktijkvoering PW5 - 27-01-2022

Erasmus MC werkt intensiever samen met ziekenhuis Curaçao

De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC sluit binnenkort een contract af met het Curaçao Medical Center voor het professionaliseren van de farmaceutische zorg. Het afgelopen jaar waren tien Rotterdamse apothekers en een apothekersassistent op Curaçao om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze intensieve samenwerking is uniek voor Nederland.

Algemeen, Praktijkvoering PW1en2 - 14-01-2022

EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-12-2021

Apothekers en patiënten positief over communiceren via app

Apothekers en patiënten zijn positief over het gebruik van een app om ook tussen apotheekbezoeken in te kunnen communiceren over het gebruik van medicatie. De TRIAGE-­startvragen, die succesvol zijn gebleken aan de balie, kunnen hierbij helpen. Dit blijkt uit een verkenning van het Nivel en Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Pharmi.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 14-12-2021

Nieuwe keuzetabel NHG voor inhalatoren

Voor het maken van een keuze tussen inhalatoren kunnen zorgverleners gebruikmaken van een nieuw keuzehulpmiddel van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): een keuzetabel waarin de verschillende kenmerken per inhalator worden genoemd. Zo is onder meer terug te vinden welke inhalatoren geschikt zijn voor de verschillende inhalatietechnieken.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW39 - 23-09-2021 1 reactie

RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.

Algemeen, Praktijkvoering PW35 - 25-08-2021

Document acties

Back to top