Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Zorgverleners ervaren structurele problemen met levering hulpmiddelen

Van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die voor patiënten hulpmiddelen aanvragen en bestellen ervaart 42% wekelijks of vaker problemen. Dit varieert van moeizaam contact met de leverancier, tot tekorten, het niet op tijd en de verkeerde producten leveren. Dit blijkt uit een peiling onder vijfduizend leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Algemeen, Praktijkvoering PW9 - 19-02-2024

IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie

Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 06-12-2023

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW45 - 30-10-2023

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW43 - 19-10-2023

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels

Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW37 - 05-09-2023

Friese ziekenhuizen zetten plaszak in tegen watervervuiling

Om te voorkomen dat contrastvloeistof in het rioolwater terechtkomt, krijgen patiënten van de vier Friese ziekenhuizen die een CT-scan met contrastvloeistof hebben gehad voortaan een speciale plaszak mee naar huis. Dit is onderdeel van een uitgebreid pakket aan duurzaamheidsmaatregelen van de ziekenhuizen.

Praktijkvoering 21-07-2023

Zorginstituut gaat meer dan 50 behandelingen herbeoordelen

Enkele dure geneesmiddelen die aanvullend worden gegeven bij de behandeling van verschillende vormen van kanker moeten worden herbeoordeeld, vindt Zorginstituut Nederland (ZIN). Nationaal en internationaal bestaan er twijfels of deze zogeheten PARP-remmers iemands levensduur echt verlengen. Het ZIN gaat de komende twee jaar meer dan vijftig behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen tegen het licht houden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-07-2023

Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas

Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.

Algemeen, Praktijkvoering PW22 - 25-05-2023

Acht apothekers voor tuchtrechter in 2022

Bij regionale tuchtcolleges zijn vorig jaar acht klachten over apothekers afgehandeld. De meeste van de 924 afgehandelde klachten betroffen artsen (579), gevolgd door verpleegkundigen (79), gezondheidszorgpsychologen (69) en tandartsen (64).

Algemeen, Praktijkvoering PW19 - 03-05-2023

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW6 - 03-02-2023

Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer

De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-01-2023

‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’

‘Persoonlijk advies met hulp van PGx-testen’

Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW51en52 - 22-12-2022

Friesland en Rijnmond starten implementatie medicatieoverdracht

In de regio’s Friesland en Rijnmond starten zorgaanbieders en leveranciers als eersten met het implementeren van de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9. Doel is elektronische gegevens beter uit te wisselen waardoor een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Dat meldt Nictiz.

Algemeen, Praktijkvoering 06-10-2022

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 08-09-2022

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW36 - 01-09-2022

Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind

Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW31en32 - 04-08-2022

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

Algemeen, Praktijkvoering PW31en32 - 27-07-2022

‘Eerste lijn doet nog onvoldoende aan valpreventie’

Effectieve interventies om vallen van ouderen te voorkomen worden nog onvoldoende geïmplementeerd in de eerstelijnszorg. Om dit te verbeteren is het van belang dat zorgverleners goed samenwerken, er adequate vergoedingen komen en patiënten gemotiveerd worden, concludeert Wytske Meekes op basis van haar promotieonderzoek.

Algemeen, Praktijkvoering 19-07-2022

KNAW: meer doen aan preventie ongewenst gedrag in wetenschap

Om ongewenst gedrag op universiteiten en onderzoeksinstituten te bestrijden moet veel meer aan preventie worden gedaan. Dit vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die een speciale gids heeft gemaakt met handreikingen en tips om problemen met ongewenst gedrag te voorkomen of vroegtijdig bij te sturen.

Algemeen, Praktijkvoering 15-07-2022

Document acties

Back to top