Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Libmeldy te duur voor opname in pakket

PW16 - 13-04-2023
Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.
Libmeldy te duur voor opname in pakket

Samen met België en Ierland heeft de minister onderhandeld met de leverancier, die niet tegemoet is gekomen aan de voorwaarden die de drie landen hebben gesteld.

In Nederland zouden naar verwachting vijf patiënten worden behandeld met Libmeldy in de eerste drie jaar. Het geneesmiddel kost € 2,9 miljoen per patiënt op basis van de openbare lijstprijs.

Volgens Kuipers een uitermate hoge prijs, en daarbij zijn de langetermijneffecten onzeker en de kosteneffectiviteit ongunstig. “Ik vind het verschrikkelijk hard voor de patiënten en hun naasten. Zij ondervinden de nadelige gevolgen van deze uitkomst. In snap de wanhoop en leef met ze mee.”

Geneesmiddelensluis

Libmeldy is niet het enige geneesmiddel dat na onderhandeling met de leverancier niet in het verzekerd pakket instroomt vanuit de geneesmiddelensluis. Eerder gebeurde dit ook met Trodelvy. Ook bij dit medicijn concludeerde het Zorginstituut dat de aangetoonde gezondheidswinst niet in verhouding stond tot de gevraagde prijs.

Libmeldy is in januari 2021 geplaatst in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen. Deze procedure moet de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperken.

Document acties

Back to top