Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

PW24 - 07-06-2021
Reizigers die terugkeren uit bestemmingen in Afrika en Azië nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek door microbiologen van onder meer de Universiteit Maastricht.
Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Vooral reizigers die Zuidoost-Azië hebben bezocht importeren multiresistente bacteriën, waaronder soorten die resistentie hebben opgebouwd tegen vrijwel elk type antibiotica. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Genome Medicine.

Een team van wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Washington University onderzocht het spijsverteringsstelsel van 190 Nederlandse reizigers op de aanwezigheid van antibioticaresistente (AMR) genen. Ze namen poepmonsters van reizigers voor en na hun reis.

De onderzoekers zagen niet alleen een toename aan hoeveelheid en diversiteit van AMR-genen in deze monsters, maar ook risicovolle genen die zelfs resistent zijn tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Zes van de tien geïdentificeerde risicovolle AMR-genen werden alleen na de reis in de darmen aangetroffen. Zoals het MCR-1-gen dat resistentie verleent tegen colistine, een laatste redmiddel voor infecties als longontsteking en meningitis. De onderzoekers vonden het MCR-1-gen voornamelijk in het darmmicrobioom van mensen die uit Zuidoost-Azië terugkeerden.

Blaasontsteking

“In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein”, zegt onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van de Universiteit Maastricht. “Het is echter belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie, zoals een blaasontsteking, ontwikkelt kort na terugkomst van een verre reis. Zeker wanneer het een risicogebied betrof.”

Het onderzoek naar AMR-genen in het darmmicrobioom van Nederlandse reizigers is onderdeel van de grootschalige COMBAT-studie, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en Ease Travel Clinic & Health Support, het Erasmus MC en Travel Clinic Erasmus MC en het Amsterdam UMC en Tropencentrum Amsterdam UMC.

 

Document acties

Back to top