Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Aandeel opt-in moet omhoog

Oproep Drentse apothekers voor delen medicatiegegevens.

Omdat veel 70-plussers in Drenthe nog geen toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het uitwisselen van medicatiegegevens zijn vijftig apotheken een campagne gestart. Paul Jansema: “Met een brief en media-aandacht hopen we het aandeel opt-in te verhogen naar 85%.”

PW48 - 02-12-2022 | door Edwin Bos

Vijfhonderd reviews per jaar

Overnemen van medicatiebeoordelingen ontlast apotheker.

Meer contact met patiënten en zorgverleners en echt inhoudelijk bezig kunnen zijn, is wat volgens Marjolijn Roper-Venema haar werk als medicatiebeoordelaar bijzonder maakt. “Ik pik de krenten uit de pap.”

PW47 - 25-11-2022 | door Delia Titre

Tussen kunst en farmacie

Prettige en natuurlijke sfeer creëren in nieuwe publieksruimtes.

Uitzoeken welke medicinale planten aan de basis staan van nog steeds toegepaste geneesmiddelen om ze vervolgens te kweken en fotograferen. Dat deed ziekenhuisapotheker Reinier van Hest samen met een kunstenares voor het project Flowerfields.

PW46 - 18-11-2022 | door Linda de Jonge

Palliatieve zorg: wees proactief

Philip Vos werkte mee aan herziening richtlijn Palliatieve sedatie.

Al twintig jaar is Philip Vos betrokken bij de palliatieve zorg in West-Friesland. Vanuit die achtergrond werkte hij mee aan de herziene richtlijn Palliatieve sedatie, die onlangs uitkwam. Zijn advies aan collega’s: “Pak een proactieve rol.”

PW45 - 11-11-2022 | door Annemiek Veelenturf

Geld mag geen taboe zijn

Maak economisch beleid vast onderdeel van master farmacie.

Bedrijfsvoering zou een prominent onderdeel moeten worden van de master farmacie, vindt Nikkie Hosseinnia. Over geld praten dient geen taboe meer te zijn. “Anders kun je je apotheek niet goed runnen.”

PW44 - 04-11-2022 | door Frans van den Houdt

Assistenten bij elkaar brengen

Regio Twente organiseert eerste assistentendag

Op een speciale dag met cabaret, workshops en een lunch zijn 135 apothekersassistenten in Twente in het zonnetje gezet. Een positieve en leerzame bijeenkomst om de werkdruk even te vergeten. Jacky de Wolff: “Het is belangrijk om assistenten bij elkaar te brengen.”

PW43 - 28-10-2022 | door Edwin Bos

Net even anders denken

‘Bied hoogbegaafde assistent voldoende uitdaging.’

Het apothekersvak heeft Wendy Haanschoten definitief vaarwel gezegd. Met haar coachpraktijk wil zij meer neurodiverse professionals zowel binnen als buiten de apothekerswereld helpen. “Uiteindelijk komt het erop neer: kijk naar de talenten.”

PW42 - 21-10-2022 | door Delia Titre

Onderzoek vanuit de praktijk

Academische netwerken lijken in grote lijnen op elkaar.

Evenals Leiden en Groningen heeft nu ook Amsterdam een academisch netwerk: SAPHIA. Medeoprichter Fatma Karapinar hoopt apothekers hiermee enthousiast te kunnen maken voor praktijkonderzoek. “Het is onderdeel van je beroep.”

PW40en41 - 07-10-2022 | door Linda de Jonge

In gesprek over opioïden

‘Niet ieder vervolgvoorschrift hoeft een probleemrecept te zijn’

Apotheker Menno Siegersma sprak vijf opioïdgebruikers uit zijn praktijk, en kwam erachter dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Hij nam bij patiënten misverstanden weg en kreeg en passant een waardevolle tip van een ex-fentanyl­verslaafde.

PW39 - 30-09-2022 | door Annemiek Veelenturf

Letten op welzijn patiënt

Bezorgers Amstelveense Apotheken krijgen officiële signaleringsfunctie.

Om de vier bezorgers van de Amstel­veense Apotheken een officiële signaleringsfunctie te geven bedacht Kenny van Deventer het project ‘Bezorgd om uw welzijn’. “We moeten letten op ouderen die steeds langer thuis wonen.”

PW38 - 23-09-2022 | door Frans van den Houdt

Preventie is de toekomst

Apotheker kan geneesmiddelgebruiker helpen naar gezonde leefstijl.

Zorgverleners in de eerste en tweede lijn in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben afgesproken samen te investeren in leefstijl. Frederieke van Kessel, leefstijlapotheker in opleiding, hoopt dat meer apothekers zich bij hen aansluiten. “We moeten met elkaar investeren in meer leefstijlzorg en preventie.”

PW37 - 16-09-2022 | door Edwin Bos

Petitie tegen verspilling

‘Stop met onnodig vernietigen van goede medicijnen.’

Vier tonnen gevuld met geretourneerde medicatie gaan wekelijks vanuit Apotheek Zwaaiplein richting de verbrandingsoven. Doodzone, vindt Pieter Recter, die een petitie is gestart. “Het onnodig vernietigen van goede medicijnen moet stoppen.”

PW36 - 09-09-2022 | door Delia Titre 1 reactie

‘We zijn zelf het medicijn’

Met leefstijladviezen de kans op dementie verkleinen.

Met de campagne ‘we zijn zelf het medicijn’ wordt aandacht gevraagd voor leefstijladviezen om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen. “Mooi dat we als apotheek op een laagdrempelige manier een bijdrage kunnen leveren aan preventie.”

PW35 - 02-09-2022 | door Linda de Jonge

Vragen via Servicepunt Farmacie

Soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn in Zeeuws-Vlaanderen.

Het Servicepunt Farmacie zorgt in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen voor een soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn. “Het heeft medisch specialisten en apothekers ook geleerd over de eigen schutting heen te kijken en zich af te vragen: wat heb jíj nodig?”

PW33en34 - 19-08-2022 | door Annemiek Veelenturf

Betere zorg zonder balie

Radboud Apotheek richt in nieuwbouw de zorg geheel anders in.

Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Frans van den Houdt

Tool biedt kennis op maat

Kunstmatige intelligentie bepaalt niveau van scholing.

Via de scholingsapplicatie Cumulus ontvangen apothekersassistenten wekelijks een persoonlijke vragenset over farmacie op hun eigen kennisniveau. Ontwikkelaar Nicolette List-Kornaat: “Deelnemers krijgen continue nascholing over farmaceutische kennis en werkprocessen in de eigen apotheek.”

PW29en30 - 22-07-2022 | door Edwin Bos

Doordringen tot diepere lagen

Er is overeenkomst tussen apothekers en broeders in de abdij.

De dagelijkse hectiek even ontvluchten en het dagritme van monniken aanhouden om op zoek te gaan naar diepere drijfveren. Dit doen de deelnemers van de cursus ‘Tussen twee werelden’ in een abdij, onder begeleiding van Monique ten Brinke.

PW27en28 - 08-07-2022 | door Linda de Jonge

Animaties voor jong en oud

Complexe medische taal omzetten in begrijpelijke informatie.

Ingewikkelde medische informatie begrijpelijk maken voor iedereen. Stijn Croonen doet dit bij multimediabedrijf Kindermedicijn. “Door middel van animaties betrekken wij patiënten bij hun behandeling.”

PW26 - 01-07-2022 | door Delia Titre

Tussen alternatief en regulier

Pionier Han Siem beantwoordt elke dag zo’n honderd e-mails over natuurmedicatie.

Hij schat dat hij al zo’n 400.000 adviezen heeft verstrekt over het samengaan van recept- en natuurgeneesmiddelen. Toch is Han Siem op dit terrein nog steeds pionier. “Ik ben voor synergie en respect tussen beide werelden.”

PW25 - 24-06-2022 | door Annemiek Veelenturf

Kwaliteit bewaken is leuk

IGJ-inspecteur kijkt eerst of aan alle GMP-richtlijnen wordt voldaan.

Anneloes van der Ree koos bewust voor een baan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd omdat ze graag de kwaliteit van geneesmiddelen bewaakt en productieprocessen verbetert, om zo de hele zorg naar een hoger plan te tillen.

PW24 - 17-06-2022 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top