Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Kennis testen en netwerken

Deelnemers Olympiade strijden om titel ‘beste farmaciestudent’

Het deelnemen aan de Nationale Farmacie Olympiade is volgens Julian Bosch, winnaar van de eerste prijs voor zesdejaars farmaciestudenten, vooral een mooie kans om te netwerken. “Ook is het leuk om te zien waar je staat.”

PW25 - 21-06-2024 | door Edwin Bos

App voor aanstaande moeders

Focus op veilig gebruik van zelfzorgmiddelen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten makkelijker veilig zelfzorgmiddelen kunnen gebruiken, vindt Moeders van Morgen Lareb en lanceerde daarom een app. “Onze adviezen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken.”

PW24 - 14-06-2024 | door Delia Titre

Prijs voor tool tegen cascades

Tweeënhalve dag brainstormen over oplossing voorschrijfprobleem.

Kjell van der Walle bedacht een tool om patiënten bewust te maken van bijwerkingen om zo voorschrijfcascades te voorkomen. Hij won er een innovatieprijs mee. “Zo dragen we ons steentje bij aan verbetering van de zorg.”

PW23 - 07-06-2024 | door Linda de Jonge

Kijken door de bril van een ander

Intervisiecoach Rajae Elbazi begint haar eerste groep in Breda.

Openbaar apotheker Rajae Elbazi, die zojuist de cursus Coaching voor Zorgprofessionals heeft afgerond, popelt om aan de slag te gaan als intervisiecoach. Haar advies aan collega’s die tot nieuwe inzichten willen komen: “Zet eens de bril van een ander op.”

PW22 - 31-05-2024 | door Annemiek Veelenturf

Diversiteit van ’t vak belicht

Salma Baddou wil met FarmTalks farmaciestudenten inspireren

Farmaciestudenten vertrouwd maken met de diversiteit van het apothekersvak, dat is het doel dat Salma Baddou voor ogen heeft met haar initiatief FarmTalks. “Studenten doen nieuwe inzichten en inspiratie op.”

PW21 - 24-05-2024 | door Frans van den Houdt

Overal laten zien wat we doen

Naamsbekendheid apotheker vergroten door cursus valpreventie.

Valongevallen voorkomen bij ouderen vanaf 65 jaar, dat is het doel van ‘In Balans’, een cursus van dertien weken door fysiotherapeuten, een diëtist en een apotheker. “In vijf sheets vertel ik over geneesmiddelen en wat ouderen zelf kunnen doen om het valrisico te verkleinen. Voor velen is dit een eyeopener, daarom worden er ook veel vragen gesteld”, zegt beherend apotheker Simone Lemmens van Apotheek Tholen. “Door het geven van voorlichting laat ik zien welke zorg de apotheek biedt, en ik vergroot mijn naamsbekendheid.”

PW19/20 - 10-05-2024 | door Edwin Bos

Meer assistenten op Curaçao

Intern opleidingsprogramma opgezet voor eigen personeel.

Ook op de Antillen is er een tekort aan apothekersassistenten. Daarom besloot Lisa Kienhorst met een collega zelf mensen op te leiden op Curaçao en Aruba. “Het doel is over twee jaar tien nieuwe apothekersassistenten te hebben.”

PW18 - 03-05-2024 | door Delia Titre

Investeren in je netwerk

Tegenwoordig moet je vooral mensen kennen, vindt Ayşe Doğdu

Netwerken is belangrijker dan ooit, vindt Ayşe Doğdu, die op het evenement ‘Versterk je netwerk’ van ROC Nijmegen met zo’n twintig toekomstige apothekersassistenten sprak. “Een van hen wil misschien in onze apotheek komen werken.”

PW17 - 26-04-2024 | door Linda de Jonge

Film rolt door in onderwijs

Studenten zien wat aan spoedopname intoxicatie voorafgegaan kán zijn.

Met veel bombarie rijdt de ambulancezuster een patiënt met intoxicatie de SEH binnen. Was het alcohol, XTC, medicatie? Rozita Abdolrahimi Raeni is medebedenker van een indringende onderwijsvorm om apothekers in spe te leren omgaan met de – soms − rauwe realiteit.

PW16 - 19-04-2024 | door Annemiek Veelenturf

Award voor veelzijdige carrière

Ziekenhuisapotheker Kees Neef krijgt prestigieuze Europese prijs.

Kees Neef kreeg eind maart de prestigieuze EAHP 2024 Board Professional Excellence Award van de Europese vereniging van ziekenhuisapothekers, voor het veelzijdige werk dat hij tot aan zijn pensioen veertig jaar lang verrichtte in met name het Maastricht UMC+.

PW15 - 12-04-2024 | door Frans van den Houdt

Pensioen leeft onder apothekers

Stevig draagvlak door veel voorlichting en webinars.

Met de nieuwe pensioenregeling kunnen apothekers een goed en beter inflatiebestendig pensioen realiseren, stelt Roelf Jan Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de beroepspensioenvereniging voor apothekers BPOA. “Welk pensioen kan ik verwachten; die vraag heb ik altijd interessant gevonden.”

PW14 - 05-04-2024 | door Edwin Bos

Nu ook beste van de wereld

Consultvoering ook belangrijk in ziekenhuisfarmacie.

Nadat Esbar Hassan het Nederlands kampioenschap Consultvoering won, bemachtigde ze ook de eerste plaats bij de internationale wedstrijd in Bali. Dat was een leerzame ervaring. “Ik heb gemerkt dat apothekers veel zichtbaarder zijn in het buitenland.”

PW13 - 29-03-2024 | door Delia Titre

Netwerk om de patiënt

Achter de balie om betere indruk te krijgen hoe het met iemand gaat.

Een bijdrage leveren aan iemands gezondheid is meer dan de juiste medicatie verstrekken, meent Maud Koch. Samen met andere regionale zorgverleners helpt ze patiënten om hun algehele welzijn te verbeteren. Zo wijst ze mensen ook op de lokale biljart- en wandelclub.

PW12 - 22-03-2024 | door Linda de Jonge

Kwetsbare patiënten opsporen

Query vergroot toestroom van toestemmingen gegevensuitwisseling.

Met hulp van een query van VZVZ spoorde Ellemieke Schreuder in het apotheeksysteem kwetsbare patiënten op die nog geen toestemming hebben gegeven voor gegevensuitwisseling. “Het werkt: 30% heeft inmiddels positief gereageerd. De rest gaan we bellen.”

PW11 - 15-03-2024 | door Annemiek Veelenturf

Patiënt gaat boven geld

Patiëntenzorg kan efficiënter, patiëntvriendelijker en individueler.

Verhalen in de roddelbladen over Kim Kardashian, Oprah Winfrey en Elon Musk die Omzepic aanprijzen als ideaal afslankmiddel, zetten Emma Dam aan het denken. “Het kan toch niet zo zijn dat rijke beroemdheden zo makkelijk aan het middel kunnen komen terwijl diabetespatiënten die het écht nodig hebben met tekorten kampen”, zegt Dam, die in haar laatste jaar van de master Farmacie in Utrecht zit.

PW10 - 08-03-2024 | door Frans van den Houdt

Ruimte maken voor verandering

Nieuwe werkprocessen introduceren in de apotheek.

Het vraagt leiderschap om in de apotheek een nieuwe manier van werken te introduceren, weet poliklinisch apotheker Vincent Rijntjes van het CWZ, die daarom een masterclass over leiderschap volgt. “Je moet regelmatig in de spiegel kijken.”

PW9 - 01-03-2024 | door Edwin Bos

Gastles over vapen

‘Plaatje van zwarte longen maakte meer indruk’

Minder jongeren die vapen. Dat wil Dirk Abrahams bereiken door brugklassers in Almelo voor te lichten over de risico’s ervan. “De kans dat je gaat roken is veel groter als je op jonge leeftijd hebt gevaped.”

PW8 - 23-02-2024 | door Delia Titre

Kennis en krachten bundelen

Infuusbeleid in Nederlandse ziekenhuizen is divers.

Ziekenhuisapotheker Kelly Niggebrugge-Mentink werd lid van de stichting Vascular Infusion Technology (VIT) om een bijdrage te kunnen leveren aan het infuusbeleid. “Veel verpleegkundigen lopen tegen problemen aan.”

PW7 - 16-02-2024 | door Linda de Jonge

Zelf de regie bij levenseinde

Guusta Huizer-Boehmer zet zich in voor Coöperatie Laatste Wil.

Wilsbekwame mensen die klaar zijn met het leven moeten de mogelijkheid hebben op menswaardige wijze een eind aan hun leven te maken, vindt Guusta Huizer-Boehmer. “Nu is het een arts die bepaalt of jij dood mag.”

PW6 - 09-02-2024 | door Annemiek Veelenturf

Relevant voor longartsen

Leila-Sophie Otten legt combinaties van SMI’s en DOAC’s vast.

Tijdens haar promotieonderzoek aan het Radboudumc stelde Leila-Sophie Otten een handleiding samen voor longartsen en werd daarvoor onderscheiden door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “De handleiding wordt vaak geraadpleegd, dat geeft veel voldoening.”

PW5 - 02-02-2024 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top