Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Paarse krokodillen gezocht

‘We staan sterker als Kamerleden veel voorbeelden ontvangen.’

Na een oproep van de Friese apothekerscoöperatie stuurde ook Anneke Hemrica een lijst in met onnodige regels, administratieve rompslomp en onzinnige zorg bij haar in de apotheek. “We moeten met elkaar, apothekers in alle regio’s, zoveel mogelijk paarse krokodillen verzamelen.”

PW38 - 22-09-2023 | door Edwin Bos

Specialist in menopauze

Engelse consultant pharmacist is onderdeel van multidisciplinair team.

Als consultant pharmacist behandelt Nuttan Tanna patiënten en helpt ze bij het vormgeven van beleid, zoals een programma voor de ondersteuning van ziekenhuispersoneel met overgangsklachten. “Het is belangrijk dat werkgevers hen ondersteunen.”

PW37 - 15-09-2023 | door Delia Titre

Zelf vaccinaties toedienen

Aangename afwisseling in de dagelijkse routine.

Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”

PW36 - 08-09-2023 | door Linda de Jonge

Kiezen tussen eten of PPI’S

Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

PW35 - 01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Student schaduwt apotheker

Geheim van goede stagebegeleiding is volledige openheid.

Als de stage in de openbare apotheek niet leuk is, kan dat voor een student reden zijn voor een andere carrière te kiezen, beseft Robert van der Schuyt. Hij doet er als stagebegeleider daarom alles aan studenten een aantrekkelijk programma te bieden.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Frans van den Houdt

Apotheek dicht door krapte

‘Verloop, verzuim en verlof volgen kort op elkaar’

Door personeelskrapte is BENU Apotheek Bisonspoor van 3 juli tot 3 september gesloten. Medicijnen uit de automaat en bezorgen blijft mogelijk, en patiënten kunnen naar een andere apotheek. Roland Zwart: “Dit is echt de laatste optie, want je wilt openblijven.”

PW31en32 - 04-08-2023 | door Edwin Bos

Voor instelling en apotheek

Farmaceutische zorg dichter bij zorginstellingen brengen.

UPLUS laat zorginstellingen samenwerken met lokale apotheken. Apotheker Petra de Wagt: “Wij coördineren het volledige farmaceutische proces voor de zorginstelling.”

PW29en30 - 21-07-2023 | door Delia Titre

Kinderboek met vleugje farmacie

‘Samen met mijn kinderen bedacht ik zelf verhalen.'

Lux het kleine mannetje is het derde kinderboek van Jacques Verzijl dat in de winkels ligt. Naast thema’s als vriendschap en loslaten, gaat het in zijn verhalen ook over farmaceutische en medische kwesties.

PW27en28 - 07-07-2023 | door Linda de Jonge

Een nieuw begin

Apotheek start met nul patiënten in oud schoolgebouw.

Het wordt steeds drukker in de nieuwe apotheek van Ivona Brozina, die begin april met nul patiënten begon. Zelf maakte ze acht jaar geleden een nieuwe start, toen ze voor de liefde vanuit Kroatië naar Nederland kwam. “Ik trad elke dag uit mijn comfortzone.”

PW26 - 30-06-2023 | door Annemiek Veelenturf

In virtuele huid patiënt kruipen

Groningse studenten leren met VR omgaan met laaggeletterdheid.

Zesdejaars farmaciestudenten in Groningen krijgen een virtual reality-bril op om zich te verplaatsen in de leefwereld van laaggeletterden. De meesten waren zich totaal niet bewust van alle obstakels, ziet docent Nanda Boekhoudt.

PW25 - 23-06-2023 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Profylaxe simpeler maken

‘Artsen kunnen op de poli zakkaartje snel pakken.’

Om artsen in de Sint Maartenskliniek te helpen bij het toepassen van tromboseprofylaxe heeft Eward Melis een ouderwets zakkaartje ontwikkeld met daarop een visuele weergave van het protocol. “We verbeteren de medicatieveiligheid door het simpel te maken.”

PW24 - 16-06-2023 | door Edwin Bos

Samen werken aan één doel

Speciale constructie: apothekers in dienst van stichting.

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

PW23 - 09-06-2023 | door Delia Titre

Van lokaal naar World Wide Web

‘Soms is het een kwestie van farmacologisch redeneren.’

Wat begon als een protocol voor zijn eigen ziekenhuis, resulteerde in een website. Marcel van den Broek zette online wat het beleid is voor meer dan 250 niet-chemotherapeutische geneesmiddelen wanneer ze bij parenterale toediening buiten het bloedvat terechtkomen.

PW22 - 02-06-2023 | door Linda de Jonge

Wijk in actie tegen diabetes

Apotheek onderdeel van het sociale netwerk 2diabeat.

Door zich in te zetten voor 2diabeat hoopt apotheker Nelly Pol-Tromp de opmars van diabetes type 2 in de Flevowijk in Kampen een halt toe te roepen. Ze doet dat samen met andere zorgverleners, maar ook met de lokale groenteboer en beheerder openbaar groen.

PW20en21 - 19-05-2023 | door Annemiek Veelenturf

Betere zorg na ontslag

Kijk bij bedenken van interventies ook naar implementatie.

Ondanks talloze onderzoeken en aanbevelingen blijft het lastig medicatiegerelateerde heropnames te voorkomen. Elien Uitvlugt geeft met haar promotieonderzoek een nieuwe aanzet. “Een hecht zorgnetwerk is cruciaal.”

PW19 - 12-05-2023 | door Frans van den Houdt

Herhalen is taak voor apotheek

Apotheek beoordeelt aanvraag farmaceutisch inhoudelijk.

Apotheken in Alphen aan den Rijn hebben de herhaalmedicatie volledig overgenomen van de huisartspraktijken. Volgens apotheker Sanne Appelman heeft deze werkwijze voordelen voor apotheken, huisartsen en patiënten. “We promoten actief dat patiënten hun herhaalmedicatie digitaal aanvragen.”

PW18 - 05-05-2023 | door Edwin Bos

Alle info op één plek

Animo voor BijsluiterPlus groeit.

Een online plek waar alle betrouwbare informatie rondom een geneesmiddel samenkomt. Dat is de essentie van het nieuwe online platform BijsluiterPlus. Medeoprichter David Wagemaker: “Dit is praktisch voor zowel zorgverlener als patiënt.”

PW17 - 28-04-2023 | door Delia Titre

Van tweede naar eerste lijn

Medicatieoverdracht infuustherapie blijft dikwijls achterwege.

Om openbaar apothekers tijdig en actief te informeren over infuustherapie voor oncologische patiënten is het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) een speciaal project gestart. Wietske Overmars: ‘’Patiënten waarderen onze extra betrokkenheid.”

PW16 - 21-04-2023 | door Linda de Jonge

Hasj zonder recept bij ziekte

Trimbos-instituut onderzoekt cannabis als medicijn buiten de zorg om.

Hoe komt het dat zoveel mensen hun medische kwalen te lijf gaan met cannabis uit de coffeeshop, terwijl ze het ook op recept kunnen krijgen? Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar het antwoord op die vraag. “We weten helemaal niets over deze groep.”

PW15 - 14-04-2023 | door Annemiek Veelenturf

Zichtbaar via sociale media

Filmpje op TikTok over tekorten werd 30.000 keer bekeken.

Doordat hun berichten op Instagram en TikTok veel worden gevolgd, geliket en bekeken, zien jonge apothekers dit als ideale media om een groot publiek te laten zien wat het werk van een apotheker inhoudt, stelt Maxime Tjioe.

PW14 - 07-04-2023 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top