Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Medicatie niet altijd nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen

Patiënten met een kleine kans op het krijgen van hart- en vaatziekten slikken nu vaak medicatie om deze ziekten te voorkomen. Onder begeleiding van een huisarts kunnen zij daar veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van Clara Luymes, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 15-06-2018

Uitbreidingen indicaties voor brivaracetam, ataluren en tofacitinib

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt uitbreidingen van de indicaties van drie geneesmiddelen aan.

Geneesmiddelen PW24 - 15-06-2018

Groeihormoontekort: wekelijks somapacitan

Wekelijkse subcutane toediening van het groeihormoonsubstituut somapacitan voldoet net zo goed als dagelijks somatropine. Er worden stabiele spiegels bereikt van insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1), de bijwerkingen zijn draaglijk en het gemak wordt gewaardeerd.

Geneesmiddelen PW24 - 15-06-2018

VZA: verhoog loon voor medewerkers apotheek

De Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) adviseert haar leden om de lonen van apotheekmedewerkers vallend onder de Cao apotheken eenzijdig structureel te verhogen met 1,5% per 1 juli 2018.

Algemeen 14-06-2018

Beperking voor pembrolizumab en atezolizumab

Nieuwe onderzoeksgegevens laten zien dat de geneesmiddelen pembrolizumab (Keytruda) en atezolizumab (Tecentriq) bij patiënten met een laag gehalte van het PD-L1-eiwit misschien niet zo goed werken als chemotherapie.

Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2018

Alternatieven voor chloordiazepoxide tijdelijk toegestaan

In verband met een tekort van chloordiazepoxide-tabletten 5 mg, 10 mg en 25 mg mogen fabrikanten, groothandelaren en apothekers tijdelijk alternatieven uit andere EU-lidstaten afleveren aan artsen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

14-06-2018

Toename aantal meldingen zorgfraude

Het aantal meldingen van mogelijke zorgfraude is in een jaar tijd met ruim 50% gestegen: van 446 in 2016 naar 675 vorig jaar. Met name het aantal meldingen over fraude in de wijkverpleging en fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is in 2017 fors toegenomen. Dat blijkt uit een rapportage van het Informatie Knooppunt Zorg (IKZ).

Algemeen 14-06-2018

Farmacokinetiek hydrocortison bij kinderen

Hydrocortisonblootstelling bij bijnierinsufficiënte kinderen tot 20 kg is te voorspellen met een tweecompartimentenmodel met verzadigbare absorptie en constante endogene cortisolspiegel (15,5 nmol/L).

Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2018

Mannitol soms gunstig bij CF

Er is zwak bewijsmateriaal van matige kwaliteit dat zes maanden mannitol-inhalatie gunstig uitpakt voor sommige longparameters bij cystische fibrose.

Geneesmiddelen PW24 - 13-06-2018

Vijfvoudige inhalatiedosis helpt niet tegen astma-aanval

Een vijfvoudige inhalatiedosis fluticason bij vroege signalen van een astma-aanval doet het aantal exacerbaties niet afnemen maar kan de lengtegroei remmen.

Geneesmiddelen PW24 - 13-06-2018

Smartphone het nieuwe ‘vaatdoekje’ in de zorg

Smartphones en tablets in de zorg zijn een grote bron van bacteriën: een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. Dat blijkt uit een peiling onder 1500 leden van de beroepsverenging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Algemeen 12-06-2018

CBG introduceert envelop met witte hand

Naast de oranje hand envelop (OHE), voor bijzonder belangrijke of urgente Direct Health Care Professional Communications (DHPC’s), introduceert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de witte hand envelop (WHE).

Algemeen, Geneesmiddelen 12-06-2018

CHMP adviseert positief over acht handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over een handelsvergunning voor erenumab (Aimovig), een monoklonaal antilichaam dat werkt tegen het calcitonine-gen-gerelateerde neuropeptide (CGRP).

Geneesmiddelen PW24 - 11-06-2018

Ziekenhuisapotheker Jan-Willem Alffenaar ontvangt Award Bill Gates

Ziekenhuisapotheker Jan-Willem Alffenaar heeft $ 100.000 ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met deze Grand Challenge Award gaat hij twee eenvoudige tests ontwikkelen om de concentratie tuberculosemiddelen te meten bij patiënten in ontwikkelingslanden.

Algemeen PW24 - 07-06-2018

€ 435 miljoen extra voor wijkverpleging

Voor de periode 2019-2022 komt € 435 miljoen extra beschikbaar voor de wijkverpleging. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) samen met de partijen in de wijkverpleging, vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging.

Algemeen 07-06-2018

IGJ: patiënt loopt risico in particuliere kliniek

Particuliere klinieken volgen de richtlijnen voor infectiepreventie en het operatieve proces onvoldoende. Hierdoor kan gezondheidsschade ontstaan en wordt de verspreiding van micro-organismen onvoldoende tegengegaan. Dat blijkt uit een toetsing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ).

Algemeen PW24 - 06-06-2018

NZa: nieuw regels voor vergoeding leefstijlcoaching

Om leefstijlcoaching in rekening te kunnen brengen voor patiënten met overgewicht en obesitas heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regels ontwikkeld.

Algemeen PW24 - 06-06-2018

CBG: melding defecte injectieflacons Vectibix

Bij de injectieflacons van het kankergeneesmiddel Vecitbix (panitumamab) komen de elastomeren dop en het aluminium seal los nadat de plastic flip-off-dop is verwijderd. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 05-06-2018

NHG scherpt advies rondom opioïden aan

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) pleit voor terughoudendheid bij het voorschrijven van opioïden, vanwege de bijwerkingen en het verhoogde risico op overmatig gebruik door gewenning en afhankelijkheid. De NHG-standaard Pijn is daarom op dit punt – stap 4 van de pijn-ladder – herzien.

Algemeen PW23 - 05-06-2018

‘Onvoldoende bewijs voor effect cannabis’

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert zijn leden om medicinale cannabis alleen te overwegen bij patiënten in de palliatieve fase. In alle andere gevallen raadt het NHG af cannabis voor te schrijven. Dat staat in het NHG-Standpunt Cannabis dat vorige week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

Geneesmiddelen PW23 - 05-06-2018

Document acties

Vacatures
Ziekenhuisapotheker

Slingeland Ziekenhuis | Doetinchem

Een (recentelijk) afgestudeerde tweede apotheker

Apotheek van Beest | Den Haag

Onderhandelaar

Pact | Baarn

Meer…
Back to top