Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Aflevertermijn langer dan elders in Europa

PW07 - 15-02-2018
De aflevertermijn voor geneesmiddelen is in de meeste Europese landen korter dan de in Nederland gangbare negentig dagen, blijkt uit een inventarisatie van BENU Apotheken. Door de aflevertermijnen te verlengen tot zes of zelfs twaalf maanden, zoals ter discussie staat, zondert Nederland zich volgens BENU totaal af van naburige landen.
Aflevertermijn langer dan elders in Europa

De inventarisatie toont dat alleen in Litouwen de mogelijkheid bestaat van een aflevertermijn van zes maanden. Met Nederland kennen Tsjechië, Zwitserland, Letland en Denemarken standaard een termijn van drie maanden. Engeland, Oostenrijk en Frankrijk hebben aflevertermijnen van één maand en Noorwegen hanteert met veertien dagen de kortste afleverperiode.

Wordt in Nederland voor chronische medicatie drie maanden gehanteerd, landen als Engeland, Noorwegen en Oostenrijk kennen een maximale aflevertermijn van één maand. De afleverperiode in Duitsland en Frankrijk is ook maximaal drie maanden. Onder aanvoering van zorgverzekeraar Zilveren Kruis is de afgelopen maanden veel discussie geweest over verlenging van aflevertermijnen tot zes en zelfs twaalf maanden.

“Het kan altijd efficiënter en beter, maar het is wel goed om ook om ons heen te blijven kijken en niet door te schieten als het gaat om efficiency”, zegt Bart Tolhuisen, algemeen directeur BENU en vicevoorzitter van de LOA (Landelijke Openbare Apotheken). “Wij pleiten ervoor om op korte termijn met alle partijen de regeling te evalueren en tot eenduidige en door iedereen gedragen nieuwe prescriptieafspraken te komen.”

Volgens Tolhuisen is het niet uitvoerbaar voor apotheken om, zoals nu dreigt, per verzekeraar een andere prescriptieafspraak te moeten uitvoeren. “Hierdoor nemen de administratieve lasten nog verder toe en het is niet uit te leggen aan de patiënt”.

Document acties

Back to top