Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Forse stijging accountantskosten ziekenhuizen

08-04-2020
De accountantskosten van Nederlandse ziekenhuizen zijn in tien jaar opgelopen van € 9,3 miljoen in 2008 tot € 16,4 miljoen in 2017, een stijging van 76,9%. Dit blijkt uit een analyse van 822 jaarrekeningen uit die periode van alle Nederlandse ziekenhuizen. Door de coronacrisis worden dit jaar complexere jaarrekeningen en extra hoge accountantskosten verwacht.
Forse stijging accountantskosten ziekenhuizen

Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van Dauphine Noordanus, teamhoofd Financial Accounting van het St. Antonius Ziekenhuis.  

“Elke tijdelijke verhoging van kosten bleek een definitieve te zijn, nooit meer daalden de kosten tot het oude niveau”, waarschuwt Noordanus. “De kans is daarom groot dat alle extra inspanningen die ziekenhuizen nu doen om de coronacrisis het hoofd te bieden een blijvende kostenverhoging zullen veroorzaken. Hoe complexer de omzet, hoe duurder de controle van de jaarrekening.”

Vanwege de coronacrisis moeten ineens enorme voorraden mondkapjes en andere beschermingsmiddelen worden aangeschaft, maar alle aandacht gaat ook alleen nog maar uit naar coronapatiënten. “Ziekenhuizen staan daarom halfleeg. We behandelen alleen nog patiënten in een levensbedreigende situatie. Dat scheelt ons een enorme omzet, want we kunnen geen lege bedden declareren bij de verzekeraars”, aldus Noordanus, die vreest voor het voortbestaan van ziekenhuizen die al in zwaar weer zaten.

De kern van het probleem is volgens Noordanus niet dat accountantskantoren hun rekeningen steeds hoger opschroeven, maar het wantrouwen van de overheid en toezichthoudende instanties en de steeds gedetailleerdere wet- en regelgeving. “De controledrift is te ver doorgeslagen.”

 

Document acties

Back to top