Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

PW25 - 16-06-2022
Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.
Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

Rechtbank Rotterdam oordeelde eerder dat sprake was van valsheid in geschrifte in declaraties aan zorgverzekeraars. VAL, een Limburgse apotheekketen met zo'n dertig apotheken, zou met speciaal ontwikkelde software het preferentiebeleid hebben omzeild: de tool declareerde automatisch een preferent geneesmiddel, terwijl een niet-preferent middel was geleverd.

Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat de gehanteerde onjuiste wijze van declareren op een oneigenlijke manier logistieke voordelen en inkoopvoordelen heeft opgeleverd. Dit voordeel is begroot op € 550.000, dat VAL via deze zogenaamde ‘ontnemingsschikking’ moet betalen aan het OM.

VAL heeft, volgens het OM, op aanzienlijke schaal gedurende ruim drie jaar de valse declaraties ingediend bij zorgverzekeraars VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Inmiddels heeft de apotheekketen met de zorgverzekeraars de financiële afhandeling geregeld van de betreffende declaraties.

Taakstraf

De rechtbank deed eerder uitspraak in drie strafzaken tegen VAL en haar bestuurders, de apotheker-eigenaar en zijn zoon. VAL kreeg een boete van € 250.000, en de eigenaar werd veroordeeld tot 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar; de zoon werd vrijgesproken.

Het Regionaal Tuchtcollege nam de veroordeling voor valsheid in geschrifte zwaar op en schrapte de apotheker-eigenaar uit het BIG-register. Door het toedoen van de apotheker is er systematisch, bewust en over een lange periode grootschalig onjuist gedeclareerd, hierdoor heeft hij schade aan de beroepsgroep toegebracht, oordeelde het college.

De eigenaar van VAL was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep tegen de opgelegde schrapping uit het BIG-register, maar het Centraal Tuchtcollege maakte korte metten met de argumenten van de apotheker en handhaaft de schrapping.

Het KNMP-bestuur heeft het lidmaatschap van de apotheker opgezegd.

 

 

Document acties

Reacties

17-06-2022 15:55
J.C. Kortekaas (129520) zegt:

Het verderfelijke preferentiebeleid leidt al 20 jaar tot grote maatschappelijke schade.
Niet leverbare preferente geneesmiddelen en de beherend apotheker krijgt de schuld.

Het enige dat apothekers rest is bij het niet leverbaar zijn van het preferente middel, de verzekeraar aangetekend op de hoogte te stellen.

Na het spel met het Russische gas wacht Nederland het spel met de preferente met nitrosamine verontreinigde Chinese medicijnen. Goedkoop toch?

Back to top