Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zelf thuis testen op corona met koffiecups

14-04-2021
Thuis testen op corona met behulp van een Nespresso-koffiecupje dat is gevuld met een faseovergangsmateriaal op basis van paraffine. Deze nieuwe testmethode ‘CoronaEspresso’ is ontwikkeld door de BioNanoTechnology-groep van de Universiteit Wageningen, in samenwerking met microbiologen van TNO.
Zelf thuis testen op corona met koffiecups

Het herbruikbare Nespresso-cupje is bedekt met een 3D-geprinte monsterhouder met ruimte voor vier testsamples tegelijk, en het uitvoeren van de test bestaat uit het plaatsen van een klein PCR- of LAMP-buisje in de CoronaEspresso (LAMP staat voor loop mediated isothermal ampflication), schrijft Wageningen University & Research op haar website.

Een Eppendorfbuisje bevat een mengsel van chemische stoffen en enzymen waaraan het testsample is toegevoegd, net zoals in de grootschalige teststraten. Het geheel wordt dan een half uur geplaatst in water dat net van de kook is.

Door de paraffine warmen de samples op tot 65 graden en houden die temperatuur gedurende 25 minuten vast. Daarmee kan een LAMP-reactie plaatsvinden en vervolgens is de uitslag af te lezen aan de hand van een kleurverandering van de monsters. Voor de testuitslag is geen lab nodig.

Snel resultaat

Volgens Wageningen University & Research lijkt LAMP op de bekende PCR-test maar is die goedkoper, minder veeleisend voor de laboratoria en geeft de test sneller resultaten. Zo kan bij een constante procestemperatuur gewerkt worden.

Het CoronaEspresso-minilabje is bruikbaar voor elke RNA/DNA-detectie met LAMP, en is succesvol getest, zowel met synthetisch (SARS-Cov-2)-RNA als met echte monsters van mensen. Hierbij bleek dat het de aan- of afwezigheid van het virus betrouwbaar aantoont.

Betrouwbaarheid

Volgens de onderzoekers is een thuistest van het LAMP-type, met een vergelijkbare betrouwbaarheid als de PCR-test, van grote toegevoegde waarde. Voor het op grote schaal  inzetten van dit hulpmiddel bij het testen is voor de productie weinig hardware nodig, en het productieprotocol is heel eenvoudig. Verder zijn de aluminium cups en de speciale paraffine overal verkrijgbaar en goedkoop, aldus Universiteit Wageningen.

De CoronaEspresso kan meerdere keren worden gebruikt voor het opwarmen van monsters, zolang de was niet in aanraking komt met water en de cup onbeschadigd blijft. De onderzoekers denken dat de CoronaEspresso, naast thuisgebruik, in het bijzonder interessant is voor gebruik op afgelegen plekken en bijvoorbeeld in landen met lagere inkomens.

 

Document acties

Back to top