Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Thuismonitoring coronapatiënt vermindert ziekenhuisopname

14-04-2021
Het thuismonitoren van patiënten met COVID-19 vermindert het aantal ligdagen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie naar het gebruik van de 'Covid Box’ op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het European Respiratory Journal.
Thuismonitoring coronapatiënt vermindert ziekenhuisopname

In plaats van (vermoedelijke) COVID-19-patiënten op te nemen is het LUMC in april 2020 gestart met het meegeven van een COVID-box, met daarin onder andere een bloeddrukmeter, pulsoximeter, thermometer en bijbehorende instructies. Deze patiënten werden vervolgens dagelijks op afstand gemonitord.

Met de apparatuur konden de patiënten zelf drie keer per dag hun waardes meten, waarbij ze werden ondersteund door een e-health-consulent. De gemeten symptomen en vitale parameters bespraken de patiënten dagelijks met een zorgverlener tijdens een videoconsult.

Op basis hiervan werd beoordeeld of patiënten thuis konden blijven of toch opgenomen moesten worden in het ziekenhuis.

Volgens de onderzoekers blijkt inmiddels uit meerdere studies dat thuismonitoring tijdens de coronapandemie veilig kan, maar niet eerder werd aangetoond of deze thuismonitoring opnames kan voorkomen en daarmee de beddencapaciteit van ziekenhuizen kan ontlasten. Tijdens deze studie van het LUMC was het voor het eerst mogelijk twee patiëntgroepen te vergelijken.

Om de druk op het aantal ziekenhuisbedden verder te ontlasten wordt de inzet van de COVID-box in het LUMC en de regio verder uitgebreid.

Document acties

Back to top