Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weinig stijging voorschrijven opioïden op huisartsenposten

20-04-2022
Het voorschrijven van opioïden op huisartsenposten in Nederland en België is nauwelijks toegenomen in de afgelopen jaren. Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor, zoals morfine en oxycodon, dan huisartsen in Vlaanderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Universiteit van Antwerpen.
Weinig stijging voorschrijven opioïden op huisartsenposten

Het percentage contactmomenten op de huisartsenpost waarbij een huisarts een opioïde voorschreef, schommelde 2015 en 2019 tussen de 2 en 2,5%. Dit was zowel in Nederland als Vlaanderen het geval. In Nederlandse huisartsenposten steeg het voorschrijven op de huisartsenpost tot en met 2017 licht, waarna het weer iets daalde. Het meest voorgeschreven opioïd op de Nederlandse huisartsenpost was morfine, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben geplubliceerd in PLOS ONE.

In ruim de helft van de contacten op de huisartsenpost waarbij Nederlandse huisartsen een opioïd voorschreven, ging het om een sterkwerkende, zoals morfine of oxycodon. In Vlaanderen was dit in nog geen tiende van de contacten het geval.

Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat ziekenhuiszorg in Nederland alleen toegankelijk is na verwijzing van de huisarts, terwijl deze zorg in Vlaanderen direct toegankelijk is. Huisartsen in Nederland zien hierdoor, volgens de onderzoekers, waarschijnlijk ziekere patiënten op de huisartsenpost dan hun collega’s in Vlaanderen.

Nivel en de Universiteit Antwerpen hebben voor het onderzoek gebruik gemaakt van gegevens van Nederlandse huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistratie Eerste Lijn en Vlaamse huisartsenposten die deelnemen aan iCAREdata.

Document acties

Back to top