Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Arts en patiënt beslissen nog weinig samen over behandeling

PW9 - 25-02-2021
De mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een medische behandeling is nauwelijks veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd respondenten binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Arts en patiënt beslissen nog weinig samen over behandeling

Betrokkenheid van arts en patiënt, informatie delen met patiënt en vice versa, het bespreken van de voorkeuren van een arts en patiënt, en het samen instemmen met een duidelijke beslissing. Bij een goede gezamenlijke besluitvorming bespreken arts en patiënt al deze aspecten, wat volgens het Nivel bijdraagt aan patiëntgerichte zorg.

Uit de scores tussen 2016 en 2020 blijkt dat er nauwelijks verandering is opgetreden in de mate waarin patiënten samen met de arts beslissen over een behandeling door de jaren heen. Het Nivel meet sinds 2016 jaarlijks met een vragenlijst hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming ervaren bij hun huisarts of medisch specialist.

Volgens het onderzoeksinstituut was de steekproef in alle jaren (n=1500) representatief voor de algemene bevolking in Nederland van 18 jaar en ouder naar leeftijd en geslacht. In 2020 was van de respondenten 54% vrouw en 46% man, 10% was 18-39 jaar, 58% was 40-64 jaar en 31% was 65 jaar of ouder. De samenstelling van deze groep respondenten was naar leeftijd en geslacht niet helemaal representatief, daarom hebben de onderzoekers een weging toegepast om hiervoor te corrigeren.

 

Document acties

gearchiveerd onder: patiënt, arts, beslissen
Back to top