Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend

PW25 - 17-06-2021
Het toedienen van het coronavaccin van Moderna in de huid in plaats van in de spier is veilig en zorgt voor voldoende antistoffen. Voordeel van de huidprik is dat een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie even goede bescherming biedt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend

Het antistofniveau door een huidvaccinatie is vergelijkbaar met dat van iemand die COVID-19 heeft doorgemaakt, concluderen de onderzoekers op basis van het tweede stadium van de studie.

Op dit moment werven de onderzoekers deelnemers voor stadium drie, waarin ze bij een grotere groep deelnemers kijken of een vijfde van de normale dosis evenveel antistoffen opwekt als de spierdosis. Omdat de vaccinatiecampagne in Nederland zo goed loopt, is het echter nog een hele uitdaging voldoende mensen te vinden die niet gevaccineerd zijn.

Bezorgd dat huidvaccinatie overbodig wordt door het snelle vaccineren zijn de onderzoekers niet. In grote delen van de wereld is nog schaarste aan vaccins, en met dezelfde hoeveelheid vaccin kunnen straks vijf keer zoveel mensen worden gevaccineerd.

Na de zomer verwacht het LUMC de studie af te kunnen ronden.

 

Document acties

Back to top