Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins investeert in Goed Gebruik Geneesmiddelen

PW06 - 01-02-2018
Met het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft ZonMw in vijf jaar tijd een goede structuur neergezet voor onderzoek naar effectiever, veiliger en doelmatiger geneesmiddelgebruik. Dat concludeert minister Bruno Bruins van Medische Zorg (VWS), die wil blijven investeren in dit programma.
Bruins investeert in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) laat zien dat de uitkomsten van onderzoek belangrijk zijn voor de kwaliteit en goede inzet van geneesmiddelen in de praktijk, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer.

In zijn brief reageert de minister op aanbevelingen van de evaluatiecommissie, die het ZonMw-programma dat nu vijf jaar loopt heeft onderzocht. Een van de adviezen is meer aandacht besteden aan onderzoek op het gebied van polyfarmacie en therapietrouw. Bruins geeft aan met ZonMw te gaan bespreken hoe deze onderwerpen in de volgende onderzoeksronde prioriteit kunnen krijgen.

Verder wijst de commissie op de noodzaak van een gerichte programmering van onderzoeksprojecten. Ook zou de rol van patiënten versterkt moeten worden bij het GGG-programma, onder meer bij de monitoring van de onderzoeksprojecten. Ten slotte adviseert de commissie tussentijds meer expliciet te maken wat de enorme potentiële directe en indirecte opbrengsten zijn van GGG.

Sinds de start van het ZonMw-programma – waarbinnen publieke en private partijen financieel en inhoudelijk kunnen samenwerken – zijn 140 projecten gehonoreerd, die inmiddels deels zijn afgerond maar in de meeste gevallen nog volop aan de gang zijn.

Uitgaande van twaalf afgeronde projecten met kostenbesparingen en een nalevingspercentage van 40% leidt het GGG-programma naar verwachting tot een totale kostenbesparing van € 387 miljoen. De kosten voor het hele programma waren in de eerste vijf jaar: € 127 miljoen.

 

Document acties

Back to top