Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herbeoordeling PRAC van Esmya

Vrouwen moeten gebruik ulipristalacetaat voor vleesbomen onderbreken.

PW13 - 23-03-2020
De PRAC is een herbeoordeling van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten (Esmya) gestart bij de behandeling van vleesbomen. De commissie raadt vrouwen aan te stoppen met het gebruik van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten zolang de herbeoordeling loopt en om geen nieuwe behandelingen te starten.
Herbeoordeling PRAC van Esmya

De aanleiding voor de herbeoordeling is een recente casus van leverbeschadiging waarvoor levertransplantatie nodig was bij een patiënt die ulipristalacetaat gebruikte. In een eerdere review in 2018 concludeerde de PRAC dat het risico op ernstige leverbeschadiging zeldzaam is en werden er maatregelen geïmplementeerd om het risico te minimaliseren.
Zorgverleners moeten contact opnemen met patiënten die op dit moment worden behandeld met  ulipristalacetaat voor vleesbomen. Zij moeten stoppen met het gebruik. Twee tot vier weken na beëindigen van de behandeling moet de leverfunctie worden gecontroleerd. Ulipristalacetaat als eenmalige dosering als noodanticonceptie valt buiten deze review en kan gebruikt blijven worden.


Document acties

gearchiveerd onder: PRAC, vleesboom, Esmya
Back to top