Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

PW20en21 - 11-05-2023
De rechtbank Amsterdam heeft de eigenaar van een Amsterdamse apotheek veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor illegale handel in medicijnen, het witwassen van ruim € 4,5 miljoen en valsheid in geschrift. Een tweede verdachte krijgt 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.
Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

Volgens de rechtbank heeft de in Amsterdam gevestigde apotheek in de periode 2014-2017 zonder vergunning onder meer de volgende geneesmiddelen verhandeld en afgeleverd aan een aantal bv’s: Atripla, Cellcept, Eviplera, Florinef, Norvir, Triumeq en Truvada. De verdachte heeft hiermee leidinggegeven aan het opzettelijk overtreden van de Geneesmiddelenwet.

In deze periode heeft de apotheek geldbedragen van in totaal ruim € 4,5 miljoen omgezet en witgewassen.

Aanleiding voor deze veroordeling is een bezoek dat een inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2016 heeft gebracht aan de apotheek. Tijdens dit inspectiebezoek kreeg hij het vermoeden dat in de apotheek een illegale groothandel in geneesmiddelen was gevestigd.

Vervolgens zijn de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en IGZ gezamenlijk een strafrechtelijk onderzoek gestart, waaruit duidelijk werd dat grote hoeveelheden medicijnen werden ingekocht en dat er in de kelder van de apotheek in geneesmiddelen werd gehandeld.

Eerdere veroordeling

De rechter benadrukt dat de verdachte, die eerder werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 maanden voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, enorme bedragen heeft verdiend met de illegale handel in geneesmiddelen. De Geneesmiddelenwet beschermt de volksgezondheid en die heeft de verdachte met zijn handelen in gevaar gebracht.

Verder heeft de verdachte misbruik gemaakt van zijn positie en heeft hij de medewerkers van de apotheek voor zijn karretje gespannen en meegezogen in zijn illegale praktijken.

Volgens de rechtbank heeft de tweede verdachte zich laten meeslepen in het opzettelijk overtreden van de Geneesmiddelenwet, het runnen van een groothandel en het witwassen van de opbrengsten.

Document acties

Reacties

11-05-2023 16:07
J.C. Kortekaas (129520) zegt:

Toen Els Borst in 1999 het eigendom van de apotheek aan iedereen toestond, was het wachten op dit soort ontsporingen. Het preventieve geneesmiddel is al lang bekend: De Bibop-toets.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Bibob

Back to top