Nieuws
Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride
Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.
KNMG start campagne tegen desinformatie in de spreekkamer
Artsen krijgen steeds vaker te maken met desinformatie: 85% van hen heeft onjuist geïnformeerde burgers in de spreekkamer. Dat blijkt uit onderzoek van artsenfederatie KNMG en isdatechtzo.nl, die met de bewustwordingscampagne ‘Gecheckt? Wel zo gezond!’ ernstige gezondheidsschade willen voorkomen.
Lithium te overwegen bij depressie en suïcidaliteit
Bij patiënten met depressie en suïcidaliteit zouden artsen een behandeling met lithium kunnen overwegen. Dit middel verlaagt waarschijnlijk het risico op suïcide. Dit staat in de herziene richtlijn Suïcidaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Nieuwe expertisecentra post-COVID starten in vier UMC’s
In de vier universitair medische centra LUMC, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht openen in de komende maanden post-COVID-expertisecentra voor volwassenen. Zorgverleners in deze zorgcentra werken aan een geïntegreerde aanpak voor post-COVID-klachten. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
AI voorspelt risico op infecties bij pas geopereerde patiënten
Met een nieuw AI-model kunnen artsen en verpleegkundigen het risico op infecties voorspellen bij pas geopereerde patiënten. Vervolgens kunnen zij tijdig maatregelen nemen en complicaties eerder opsporen. Dat blijkt uit promotieonderzoek in het LUMC, waar zorgverleners het model binnenkort gaan gebruiken als standaard hulpmiddel.
Lareb: gezondheidsproblemen door wisselen type inhalator
Het wisselen van type inhalator kan bij patiënten met astma of COPD leiden tot gezondheidsproblemen door een verkeerde inhalatietechniek. Dat blijkt uit tientallen meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb en andere meldpunten hebben ontvangen over de wisseling van Symbicort Turbuhaler naar Bufoler Easyhaler.
Gen-onderzoek levert mogelijk nieuwe therapie artrose op
In de genenpoel van zo’n 2 miljoen mensen hebben wetenschappers honderden nieuwe aanknopingspunten gevonden voor mogelijke therapieën voor artrose. De onderzoekers identificeerden zevenhonderd genen die vrijwel zeker betrokken zijn bij artrose, waarvan 10% codeert voor eiwitten die al ‘doelwit’ zijn van goedgekeurde medicijnen.
Inleveren medicijnen blijft achter ondanks kennis over milieuschade
Veel mensen zeggen te weten dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu en moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat in plaats van het bij het restafval te gooien of door te spoelen door toilet of gootsteen, maar handelen er niet naar, blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Nieuw middel voor oogafwijkingen bij ziekte van Graves
Het monoklonale antilichaam teprotumumab (Tepezza) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is de eerste gerichte behandeling van oogafwijkingen bij de ziekte van Graves.
Beperkte plaats voor H2-antagonisten bij maagklachten
H2-antagonisten hebben vanwege hogere kosten en slechtere beschikbaarheid een beperkte plaats bij de behandeling van maagklachten. Dit staat in de herziene standaard Maagklachten van huisartsenorganisatie NHG.
Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker
Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.
Patiënten positief over digitale ondersteuning bij medicijngebruik
Patiënten die starten met medicijnen voor diabetes zien de meerwaarde in van digitale ondersteuning bij medicatiegebruik vanuit de apotheek. Als verbeterpunten noemen patiënten het gebruik van eenvoudigere taal en meer keuze uit onderwerpen waarover informatie wordt gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis
Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector
Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Veroorzaakt door onder meer energieverbruik om ziekenhuizen te verwarmen, het gebruik van narcosegas en door de productie van geneesmiddelen. Dat blijkt een nieuwe onderzoeksmethode van het RIVM.
Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab
Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Oproep RVS: stop overdaad diagnoses en bevorder gezondheid
Overheid en zorgverleners moeten de focus van het vroeg opsporen van ziekten verleggen naar het echt voorkomen van ziekten door in te grijpen op de leefomgeving. Mensen horen steeds eerder dat ze ziek zijn, misschien ziek zijn of ziek kunnen worden. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).
Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker
Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.
NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas
Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.
Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen
Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.
Samenwerking cruciaal voor toekomstbestendige medicijnzorg
De beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland staat onder druk. Internationale spanningen, afhankelijkheid van buitenlandse producenten en een strikte kostenbeheersing maken de situatie kwetsbaar. Edith Schippers, sinds januari CEO van Mosadex en voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2010 tot 2017, roept op tot actie: “Zonder structurele samenwerking blijft de toekomst van farmaceutische zorg onzeker.”