Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Genitale klachten bij infuus met dexamethason

Patiënten die een infuus met dexamethason krijgen, kunnen hierna kortstondig genitale klachten ervaren. Dit meldt Bijwerkingcentrum Lareb naar aanleiding van drie meldingen.

Geneesmiddelen 14-01-2021

Cruciale rol ziekenhuisapotheken bij vaccinatie acute zorg

In een grote logistieke operatie hebben ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten het vaccineren van ruim 38.000 medewerkers in de acute zorg binnen vijf dagen succesvol gecoördineerd en uitgevoerd. “Met een zo kort houdbaar vaccin moesten we snel handelen.”

Algemeen, Praktijkvoering 14-01-2021

IGJ tevreden over vaccinaties in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen 38.000 medewerkers in de acute zorg zorgvuldig en veilig gevaccineerd tegen COVID-19. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na meerdere bezoeken aan ziekenhuizen.

Algemeen 13-01-2021

Gebruik bupropion zorgt voor beste bijwerkingmelding

De eerste melding over het optreden van acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulosis (AGEP) bij het gebruik van bupropion, van de Groningse dermatoloog Marjolein Bruijn, heeft de Prijs voor Beste Bijwerkingmelding 2020 gewonnen van Bijwerkingencentrum Lareb.

13-01-2021

Dienstapotheek Eemland wint rechtszaak van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten alsnog een overeenkomst sluiten met Dienstapotheek Eemland, oordeelt de voorzieningenrechter in Utrecht. De zorgverzekeraars hadden onterecht het contract voor farmaceutische spoedzorg geweigerd.

Algemeen 12-01-2021

Nieuw meldpunt medicatie-incidenten door zorgverleners

Zorgverleners kunnen medicatie-incidenten voortaan melden bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), onderdeel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het Portaal voor Patiëntveiligheid heeft deze taak overgedragen aan het IVM.

Algemeen 08-01-2021

Antioxidanten verlagen niet het risico op hartinfarct

Vitaminen met antioxiderende eigenschappen, zoals vitamine A en E, verlagen niet het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie onder 900.000 Europeanen en Amerikanen van wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 07-01-2021

Coronavaccin Moderna goedgekeurd voor Europa

Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Moderna heeft groen licht gekregen voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 18 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vandaag bekendgemaakt. Na Comirnaty van Pfizer/BioNTech is dit het tweede coronavaccin dat binnen Europa is goedgekeurd.

Algemeen 06-01-2021

Intravacc benoemt Bruno Bruins tot commissaris

Oud-minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Intravacc, een Nederlandse overheidsinstelling voor de ontwikkeling van vaccins.

Algemeen 04-01-2021

Vaccinatiebereidheid groot onder apothekers

Ruim 85% van de apothekers in Nederland wil zich laten vaccineren met een COVID-19-vaccin zodra dit mogelijk is. Van de apotheekmedewerkers zegt twee derde dit van plan te zijn. Dit blijkt uit een enquête van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 22-12-2020 1 reactie

Aletta Jacobs-leerstoel voor Marjolijn Lub-de Hooge

Marjolijn Lub-de Hooge is benoemd tot hoogleraar op één van de 15 Aletta Jacobs-leerstoelen die zijn ingesteld binnen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Haar leeropdracht wordt 'ziekenhuisfarmacie, in het bijzonder personalized medicine in de oncologie'.

22-12-2020

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor Europa

Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 16 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vanmiddag bekendgemaakt.

Algemeen 21-12-2020

COPD-patiënten ervaren problemen met inhalator Duaklir Genuair

COPD-patiënten die de inhalator Duaklir Genuair gebruiken, kunnen problemen ervaren met inhaleren. Dat blijkt uit zestien meldingen die Bijwerkencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW1en2 - 21-12-2020

Nivel: impact corona op medicatietrouw ‘verrassend gering’

De coronamaatregelen hebben op een klein aantal gebruikers van chronische medicatie een negatieve impact gehad. Doordat ze thuis moesten werken en soms ook hun kinderen opvangen, misten ze regelmatig doseringen. De meeste geneesmiddelgebruikers bleven echter medicatietrouw tijdens de pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

PW51/52 - 18-12-2020

Klinisch onderzoek in ziekenhuizen nog niet op orde

Klinisch onderzoek in de Nederlandse ziekenhuizen is op een goed niveau, maar de toestemmingsprocedure is niet overal op orde. In enkele gevallen voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW1en2 - 17-12-2020

Voorschrijven zonder fysiek contact tijdelijk toegestaan

Door het coronavirus is het voor artsen tijdelijk toegestaan na een videoconsult via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten die zij nog niet eerder fysiek hebben gezien. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen PW1en2 - 14-12-2020

Kosten dure weesgeneesmiddelen blijven stijgen

De uitgaven aan weesgeneesmiddelen zijn toegenomen van € 235 miljoen in 2015 naar € 340 miljoen in 2019, een stijging van 45%. Na afloop van de marktexclusiviteit dalen de prijzen van deze dure geneesmiddelen niet of nauwelijks. Het aantal verzekerden dat werd behandeld met een weesgeneesmiddel steeg in vier jaar tijd met 52%. Dat blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen 10-12-2020

Wel of geen fysio niet van invloed op opioïdengebruik bij lagerugpijn

Het gebruik van opioïden door patiënten met lagerugpijn lijkt niet samen te hangen met de duur en het aantal behandelingen voor fysio- of oefentherapie. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Nivel, aan de hand van zorggegevens uit de database Nivel Zorgregistraties Eerstelijn.

Geneesmiddelen 08-12-2020

Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct

Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie die hydrocortison gebruiken en overstappen op een ander product met hydrocortison kunnen klachten krijgen van ontregeling. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 07-12-2020

IGJ: opnieuw verpakte coronatest minder betrouwbaar

Het is niet toegestaan coronatesten die zijn verpakt in bundels anders te verpakken of te verkopen als losse exemplaren. Dit levert risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing ontbreekt of onjuist is, of omdat niet de juiste onderdelen bij elkaar zijn verpakt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen PW51/52 - 07-12-2020

Document acties

Back to top