Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin

03-04-2023
Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat stelt het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG).
EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin

Bimervax van fabrikant Hipra is een geadjuveerd recombinant eiwitvaccin, met in het vaccin kleine deeltjes van het spike-eiwit van de alfa- en bètavariant van het coronavirus. Ook zit in het vaccin een hulpstof – een adjuvans – die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt.

In de studie naar dit vaccin is gekeken naar ruim 3000 mensen vanaf 16 jaar die een boosterprik kregen met Bimervax, tenminste zes maanden na een prik met een van de twee mRNA-vaccins.

In een van deze onderzoeken is de afweerreactie die Bimervax oproept vergeleken met het coronavaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer. Daaruit blijkt dat het vaccin als booster bescherming biedt tegen zowel de originele variant van het coronavirus als verschillende varianten (bèta, delta en omikron).

Bijwerkingen

De booster kan minstens zes maanden na eerdere prikken met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna gegeven worden.

De bijwerkingen van Bimervax zijn vergelijkbaar met die van andere coronavaccins. De meest genoemde bijwerkingen zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig en verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Handelsvergunning

Op basis van het advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité neemt de Europese Commissie nu een besluit over Bimervax. Als de commissie het advies overneemt, krijgt Bimervax een standaard handelsvergunning.

Het CBG en de andere Europese medicijnautoriteiten blijven de gegevens over werkzaamheid en veiligheid van dit vaccin nauwgezet volgen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt of dit vaccin ook in Nederland ingezet gaat worden. Hiervoor krijgt hij advies van de Gezondheidsraad.

Document acties

Back to top