Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Beperking gadoliniumhoudende contrastmiddelen

PW05 - 15-01-2018
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beperkt uit voorzorg het gebruik van gadolinium-contrastmiddelen bij MRI-scans. Deze contrastmiddelen laten sporen gadolinium achter in de hersenen, al is er geen bewijs voor schadelijke gevolgen.
Beperking gadoliniumhoudende contrastmiddelen

De hoeveelheid gadolinium die achterblijft verschilt. De meeste sporen blijven achter bij de lineaire middelen (gadobeenzuur, gadodiamide, gadoversetamide, gadoxetaat dinatrium; ze worden in Nederland weinig gebruikt). Gadodiamide en gadoversetamide zijn geschorst; de toepassing van gadobeenzuur en gadoxetaat dinatrium wordt beperkt tot leverscans.

De macrocyclische middelen gadoteerzuur, gadobutrol en gadoteridol worden gehandhaafd. Wel wordt radiologen en ziekenhuisapothekers aangeraden contrastmiddelen met gadolinium uitsluitend, en dan in de laagste mogelijke dosis, toe te passen als diagnostische informatie noodzakelijk is en niet kan worden verkregen via scans zonder contrastverhoging.

De firma’s Bayer, Bracco Imaging Deutschland, GE Healthcare en Guerbet hebben ziekenhuisapothekers, radiologen en inkopers van radiologische centra geïnformeerd met een Direct Healthcare Professional Communication.

Document acties

Back to top