Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alternatief toedieningsschema oncolyticum veilig

PW03 - 04-01-2019
Door een verbetering van het toedieningsschema voor sunitinib, voor de behandeling van niercelcarcinoom en alvleeskliertumoren, kan het geneesmiddel ook tegen ander tumortypes worden ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Alternatief toedieningsschema oncolyticum veilig

Sunitinib is een geneesmiddel in tabletvorm dat is ontwikkeld om de aanleg van bloedvaten en zodoende de tumorgroei te remmen.

Bij hoge concentraties blijkt het geneesmiddel ook de groei van tumorcellen direct te kunnen stopzetten, concluderen onderzoekers van de afdeling Medische Oncologie, die in de afgelopen jaren het toedieningsschema van sunitinib hebben onderzocht.

In deze studie, die is gepubliceerd in The Journal of Clinical Oncology, is bij ongeveer zeventig kankerpatiënten voor wie geen behandeling meer beschikbaar was een alternatief doseringsschema onderzocht.

De studie toont volgens het Amsterdam UMC aan dat de alternatieve manier van toediening veilig is en goed wordt verdragen. Daarnaast hebben verschillende patiënten duidelijk baat gehad van deze manier van behandelen.

De onderzoekers denken dat het alternatieve schema bij meer patiënten zou kunnen helpen. Voor patiënten met hersentumoren en darmkanker gaan ze dat nu onderzoeken.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Sunitinib, Toedieningsschema, Oncolytica
Back to top