Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaker geneesmiddel voor stoppen met roken

PW07 - 06-02-2020
Het gebruik van receptgeneesmiddelen ter ondersteuning van stoppen met roken is tussen 2012 en 2017 gegroeid. Huisartsen schreven het medicijn varenicline het meest voor, blijkt uit onderzoek van het Nivel voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Vaker geneesmiddel voor stoppen met roken

Ruim vier op de duizend volwassenen kregen varenicline voorgeschreven in 2017. Huisartsen schreven de geneesmiddelen nortriptyline en bupropion aan minder dan één op de duizend volwassenen voor. Deze cijfers zijn gebaseerd op de voorschrijfgegevens die Nivel verzamelt in huisartsenpraktijken.

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat patiënten die varenicline krijgen jonger en gezonder zijn in vergelijking met patiënten met een ander tweede-keuzemiddel bij stoppen met roken, met name ten opzichte van nortriptyline.

Dit is vooral opmerkelijk omdat varenicline als enig middel geen contra-indicaties heeft, anders dan overgevoeligheid. Voor nortriptyline en bupropion zijn er wel aandoeningen waarbij deze middelen beter niet kunnen worden voorgeschreven. Na een hartaanval bijvoorbeeld, wordt het gebruik van nortriptyline afgeraden.

Vervolgonderzoek zou moeten inzoomen op redenen van artsen om te kiezen voor een specifiek middel bij stoppen met roken. Bij het kiezen van een receptgeneesmiddel houden huisartsen over het algemeen goed rekening met het ziektebeeld, aldus Nivel.

 

Document acties

Back to top