Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA: fluorochinolonen nog steeds voorgeschreven buiten goedgekeurde indicaties

14-06-2023
Artsen schrijven fluorochinolonen waarschijnlijk nog steeds voor buiten de goedgekeurde indicaties, blijkt uit onderzoek van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt dat zorgverleners deze antibiotica alleen mogen gebruiken voor aandoeningen vermeld in de productinformatie.
EMA: fluorochinolonen nog steeds voorgeschreven buiten goedgekeurde indicaties

Fluorochinolonen zijn antibiotica die worden gebruikt voor de behandeling van verschillende levensbedreigende, bacteriële infecties. Omdat ze ernstige, langdurige en mogelijk blijvende bijwerkingen kunnen hebben op spieren en het zenuwstelsel, is het gebruik van deze medicijnen beperkt tot ontstekingen waarbij andere geadviseerde antibiotica niet geschikt zijn.

In Nederland gaat het om ciprofloxacine, delafloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxafine en ofloxacine.

Corticosteroïden

Het CBG adviseert apothekers en artsen onder andere om patiënten te informeren over het risico en de mogelijk lang aanhoudende en ernstige aard van deze bijwerkingen.

Ook moeten de zorgverleners voorzichtig zijn met fluorochinolonen bij patiënten die corticosteroïden krijgen, bij ouderen, patiënten met een nierfunctiestoornis en bij patiënten die een orgaantransplantatie hebben gehad.

DHPC

De firma Bayer heeft namens alle handelsvergunningenhouders van deze middelen een Direct Health Professional Communication (DHPC) gestuurd naar onder andere huisartsen, longartsen, chirurgen, urologen, openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers.

Document acties

Back to top