Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw coronamiddel goedgekeurd

PW13 - 25-03-2022
Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.
Nieuw coronamiddel goedgekeurd

Het middel verlaagt het risico op een COVID-19-infectie met 77% in de eerste zes maanden na toediening. Dit blijkt uit een studie onder ruim vijfduizend volwassenen die nog niet eerder waren besmet met het coronavirus of recent in contact waren geweest met een besmet persoon. Het onderzoek is uitgevoerd voordat de omikron-variant wereldwijd de dominante variant werd. Het is daarom nog niet bekend of dit middel even goede bescherming biedt tegen omikron.

Volgens het CBG kan het middel een alternatief bieden voor mensen die niet gevaccineerd kunnen of mogen worden. Dit kunnen mensen zijn die uit zichzelf onvoldoende antistoffen aanmaken na vaccinatie, zoals transplantatiepatiënten of mensen met een aangeboren immuunstoornis. Ook voor mensen met een zeer ernstige allergie voor stoffen uit de huidige coronavaccins zou dit middel een uitkomst kunnen zijn.

De monoklonale antilichamen tixagevimab en cilgavimab hechten op twee verschillende plaatsen aan het spike-eiwit van het coronavirus. Zij voorkomen hiermee dat het coronavirus kan binnendringen in de menselijke cel, zich kan vermenigvuldigen en een COVID-19-infectie kan veroorzaken.

Document acties

gearchiveerd onder: Evusheld, cilgavimab, tixagevimab
Back to top