Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline

PW15 - 07-04-2021
Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline

Onlangs zijn meerdere noradrenaline-producten geregistreerd, in verschillende concentraties en toedieningsvormen, meldt het CBG. Noradrenaline wordt gebruikt als noodmaatregel voor het herstellen van de bloeddruk als die plotseling is gedaald; acute hypotensie.

In april komen de eerste kant-en-klare noradrenaline-producten op de markt: Sinora 0,1 mg/ml en 0,2 mg/ml oplossing voor infusie. Zorgverleners moeten deze producten niet verdunnen, wat volgens het college het risico op doseringsfouten vergroot doordat er voorheen maar één toedieningsvorm op de markt was, een concentraat dat wél verdund moet worden.

Het CBG adviseert zorgverleners met de apotheker te overleggen welke vorm zij willen gebruiken en of een eventuele wijziging in concentratie of toedieningsvorm nodig is. Verder benadrukt het college dat zorgverleners de patiënt nauwlettend moeten monitoren tijdens de behandeling met noradrenaline-producten, en daarbij specifiek moeten letten op de bloeddruk.

Document acties

gearchiveerd onder: doseringsfouten, CBG, noradrenaline
Back to top