Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Wereldwijd tekort Visudyne riskant voor oogpatiënten

Wereldwijd bestaat een ernstig tekort aan Visudyne (verteporfine), een geneesmiddel dat in Nederland door zo’n zevenhonderd patiënten met een oogziekte wordt gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) spreekt over een kritische situatie omdat er voor deze oogaandoeningen geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van de patiënten afneemt.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 29-07-2021

Erasmus MC biedt CYP2C19-bepalingen binnen 24 uur

De afdeling Klinische Chemie van het Erasmus MC biedt sinds kort iedere werkdag CYP2C19-bepalingen ter ondersteuning van clopidogrel-therapie voor cardiologie- en neurologiepatiënten. Voorheen waren de bepalingen twee keer per week beschikbaar.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 29-07-2021

Van Ark wordt tijdelijk vervangen

Minister van VWS Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis nemen de komende zes weken de taken over van Tamara van Ark, minister van Medisch Zorg. Van Ark kampt al enige tijd met nekklachten en moet voorlopig rust houden.

Algemeen, Politiek & overheid 29-07-2021

Ton de Boer herbenoemd als voorzitter CBG

Ton de Boer is herbenoemd als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor een tweede termijn van vier jaar. De Boer volgde in 2017 Bert Leufkens op als CBG-voorzitter.

Algemeen, Geneesmiddelen 29-07-2021

Ondansetron ook in eerste lijn effectief bij jonge kinderen met buikgriep

Jonge, brakende kinderen met buikgriep in de eerste lijn ondansetron geven blijkt effectief om het overgeven te verminderen en daarmee de kans op uitdroging te verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van huisartsen in Noord-Nederland in samenwerking met het UMCG.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-07-2021

´Leids onderzoek veelbelovend voor farmacogenetica´

Wetenschappers van het LUMC zijn er met behulp van machine learning in geslaagd de enzymactiviteit van CYP2D6 nauwkeuriger te voorspellen. Met deze continue schaal kan een aanzienlijk groter deel van de variabiliteit in enzymactiviteit worden verklaard (79%) dan met de gangbare methode (54%).

Algemeen, Geneesmiddelen PW30en31 - 22-07-2021

ACM geeft fabrikant Leadiant boete van kleine 20 miljoen euro

Geneesmiddelenfabrikant Leadiant krijgt een boete van € 19,6 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant. Het bedrijf heeft volgens de markttoezichthouder misbruik gemaakt van haar economische machtspositie.

Geneesmiddelen PW30en31 - 19-07-2021

Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek

Apothekersassistenten moeten opkomen voor hun vak want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen oog voor de werkelijke problemen in de apotheken. Dat stelt beroepsvereniging Optima Farma, die met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! apothekersassistenten oproept ervaringen te delen over medicijntekorten, administratieve lasten en het preferentiebeleid.

Algemeen 16-07-2021

Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus

Niet alleen pasgeborenen uit risicogroepen, maar alle pasgeborenen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen 13-07-2021

Hoge Raad: zorgverzekeraar mag alleen bepaalde sterkte vergoeden

Een zorgverzekeraar mag ervoor kiezen alleen een bepaalde sterkte van een preferent geneesmiddel te vergoeden en andere sterktes niet. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die geneesmiddelfabrikant Goodlife Fertility had aangespannen tegen zorgverzekeraar Menzis.

Geneesmiddelen 12-07-2021

PharmaSwap krijgt toestemming IGJ voor opschalen

PharmaSwap, een besloten marktplaats waar apothekers niet-verstrekte dure geneesmiddelen kunnen uitwisselen, heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. “We splitsen het platform op in een deel voor groothandels en een deel voor apothekers.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW28en29 - 12-07-2021

NZa: apotheekzorg is voldoende toegankelijk

Apotheekzorg is op dit moment voldoende toegankelijk, hoewel in sommige regio’s wel een tekort is aan voldoende gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die waarschuwt voor mogelijke problemen met de beschikbaarheid van arbeid in de sector op de langere termijn.

Algemeen, Praktijkvoering PW28en29 - 08-07-2021

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

Consumenten moeten stoppen met het gebruik van het kruidenpreparaat Montalin, dat naast kruiden ook meloxicam en paracetamol bevat. Deze pijnstillers zijn illegaal toegevoegd en staan niet vermeld op de verpakking. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geneesmiddelen 07-07-2021

Veel bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine

Patiënten blijven bekende bijwerkingen ervaren en ontregeling van hun ADHD-klachten nadat ze zijn omgezet van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Dat blijkt uit inmiddels 350 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 06-07-2021

IGJ legt terecht boetes op aan Dokteronline

Voor het te koop aanbieden van receptgeneesmiddelen heeft de website Dokteronline.com terecht twee boetes gekregen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, bekendgemaakt, meldt IGJ.

PW28en29 - 05-07-2021

Risico op misvormingen kind bij sonidegib

Het huidkankergeneesmiddel sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind en kan een miskraam veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wijst zorgverleners en patiënten daarom op het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib.

Geneesmiddelen 02-07-2021

Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen

Door de oprichting van een nieuw platform kunnen bereidingsapotheken en ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen voortaan zelf registreren bij de autoriteiten. Daarmee willen de partijen voorkomen dat commerciële bedrijven deze geneesmiddelen kapen voor eigen gewin.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-06-2021

Schilfering door gebruik metronidazol-gel

Bij patiënten die metronidazol-gel gebruiken van het merk Metrosa kan na het opbrengen de gel gaan schilferen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 29-06-2021

IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.

Algemeen PW26en27 - 25-06-2021

CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.

Geneesmiddelen PW26en27 - 24-06-2021

Document acties

Back to top