Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Openbaar apothekers bieden hulp bij vaccineren

PW4 - 21-01-2021
Ruim dertig openbaar apothekers in de regio Zwolle ondersteunen de GGD en zorginstellingen met het voor toediening gereedmaken van vaccins. Ook in andere regio’s bieden apotheken hulp bij het vaccineren. In Den Haag leren apothekersassistenten versneld zelf te prikken. “Een vaccin of griepprik in de apotheek; wij zijn er klaar voor.”
Openbaar apothekers bieden hulp bij vaccineren

Apothekers in de regio Zwolle, Raalte en Hardenberg houden toezicht bij het voor toediening gereedmaken van het Pfizer/BioNTech-vaccin, en ze trainen personeel van GGD IJsselland - onder meer verpleegkundigen, ex-verpleegkundigen en doktersassistenten - hoe ze dit moeten doen. Openbaar apotheker Albert Drouven, voorzitter van de Coöperatieve Apothekers Vereniging regio Zwolle (CAVRZ): “GGD IJsselland heeft onvoldoende medewerkers met ervaring in het voor toediening gereedmaken, daarom vroeg deze GGD onze hulp. Na een oproep van mij hebben collega-apothekers in de regio zich massaal aangemeld.”

Drouven heeft geen apothekersassistenten gevraagd, omdat apothekers volgens hem beter scholing kunnen geven over het bereiden. “Ook voor ons is het pionieren, omdat we nog lang niet alles weten van dit vaccin. We gebruiken protocollen van het Isala Ziekenhuis en instructies van het RIVM.”

In de vier prikstraten van de GGD IJsselland hebben deze week de eerste vijf apothekers geassisteerd bij het vaccineren van bewoners en personeel uit de verpleeg- en verzorgingshuizen, zo’n vierhonderd per dag. Ook zijn ze gestart met het opleiden van GGD-medewerkers, vertelt Drouven. “TempoTeam verzorgt het werkschema voor de apothekers, die zich bijvoorbeeld op hun vrije dag beschikbaar stellen.”

Rol apotheker

Ook Apotheek de Betuwe in Geldermalsen levert een bijdrage aan het vaccineren: apothekers en apothekersassistenten hebben meerdere dagen geholpen met het voor toediening gereedmaken van vaccins voor ruim zeshonderd verstandelijk gehandicapten, bewoners van zorggroep ’s Heeren Loo in Geldermalsen, Tiel en Druten. “Onze medewerkers hebben voor elke woning een set spuitjes klaargemaakt, vervolgens hebben doktersassistenten de bewoners ingeënt”, vertelt Remco Kaijen, eigenaar van Apotheek de Betuwe.

Kaijen hoopt dat meer zorginstellingen zien dat apothekers een belangrijke rol kunnen spelen bij het vaccineren, zoals dit ook al in veel andere landen om ons heen gebeurt. “De apotheek is laagdrempelig, dus waarom geen vaccin of griepprik in de apotheek? Wij zijn er klaar voor.”

Volgens Drouven is hulp van apothekers bij het vaccineren nu zelfs hard nodig, omdat het volgens hem te langzaam gaat. “Apothekers moeten lokaal in gesprek met hun huisartsen over de taken die zijn kunnen verrichten bij het vaccineren. Laten we ons alvast gaan voorbereiden op het prikken.”

Intramusculair prikken

ROC Mondriaan School voor gezondheidszorg in Den Haag start binnen enkele weken met een korte training voor vijftig eerstejaars apothekersassistenten in het intramusculair prikken, en het verdunnen en optrekken van het vaccin. “Deze handeling zit niet in het curriculum, maar wij willen onze eerstejaarsstudenten dit extra meegeven”, vertelt kwartiermaker Anoushka Boers van ROC Mondriaan. “Daarna gaan we de studenten die willen meewerken inzetten bij de huisartsen, waar ze gaan prikken onder toezicht van een doktersassistent.”

Volgens Boers is ROC Mondriaan uniek met het aanbod van deze training. “Maar we worden veel gebeld door andere ROC’s, dus er komt zeker navolging.”

Document acties

Back to top