Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: pijnstillers ondersteunend bij lagerugpijn

PW5 - 02-02-2017
Analgetica hebben bij de behandeling van lagerugpijn alleen een plek als ondersteuning van het activerende beleid. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
NHG: pijnstillers ondersteunend bij lagerugpijn

De werkzaamheid van pijnstillers bij lagerugpijn is waarschijnlijk beperkt, zowel op de pijn als functionaliteit. NSAID’s lijken niet effectiever dan paracetamol, dat patiënten ook naar behoefte kunnen innemen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseerde in de vorige versie om paracetamol altijd op vaste tijden in te nemen. Dit blijkt echter niet effectiever dan ‘zo nodig’-gebruik. Als alternatief voor orale NSAID’s oppert het NHG de dermale NSAID’s (diclofenacgel 1-3% en ibuprofengel 5%), die ook geschikt zijn voor ouderen met verminderde nierfunctie of hartfalen.

Bij acute hevige pijn die onvoldoende reageert op de zwakwerkende pijnstillers, kunnen huisartsen opiaten inzetten gedurende maximaal vijf dagen. Patiënten met ernstige beperkingen en chronische klachten kunnen maximaal een tot twee weken opiaten gebruiken om het aantal activiteiten stapsgewijs uit te breiden. Voor overige middelen is geen plaats. (CR)

Document acties

gearchiveerd onder: Rugpijn, Standaarden, NHG
Back to top