Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheek de Weide in Hoogeveen is ‘beste van Nederland’

PW11 - 06-03-2018
Apotheek de Weide in Hoogeveen heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2017 onder 909 apotheken. De apotheek leverde volgens onderzoeksbureau AMP de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening aan de balie.
Apotheek de Weide in Hoogeveen is ‘beste van Nederland’

Alle apotheken moesten vorig jaar in totaal zes farmaceutische casussen oplossen. Bij vier casussen kregen de apotheken bezoek van een mystery guest van AMP die zich voordoet als cliënt. Eén keer is een waarnemer met een reguliere patiënt van de apotheek meegegaan bij het ophalen van de geneesmiddelen en één keer is de apotheek opgebeld met een zorgvraag.

Tijdens een van de bezoeken vroeg een mystery guest advies tegen een droge huid, waarbij naast het adviseren van een goed product het geven van de juiste leefstijladviezen net zo belangrijk was. Ook kregen de apotheekteams bezoek van een cliënt die vroeg om een flesje Otrivin. Omdat er rechtstreeks naar een product werd gevraagd vergat men volgens AMP in veel apotheken de juiste vragen te stellen.

Bij een andere casus belde een cliënt op met een vraag over het meenemen van medicijnen naar het buitenland. Hierbij was het belangrijk dat er werd doorgevraagd naar de bestemming van de reis en om welk geneesmiddel het ging.

Tijdens het onderzoek registreren de mystery guests en waarnemers aan de hand van gevalideerde checklists wat er gebeurt aan de balie. Ze beoordelen de prestatie van de apotheek op circa veertig items, verdeeld over drie secties: bejegening, probleemanalyse en voorlichting en advisering en verstrekking.

Top 10 van 2107

De volledige top 10 van beste apotheken van Nederland in 2017 ziet er als volgt uit: 1 Apotheek de Weide (Hoogeveen); 2 Apotheek de Gors (Purmerend); 3 Apotheek Monnickendam; 4 Service Apotheek Nistelrode; 5 Apotheek De Meeuw (Purmerend); 6 Service Apotheek Zuidwolde; 7 Apotheek ’t Hooge Zand (Hoogezand); 8 Apotheek GC Floriande (Hoofddorp); 9 Apotheek Molentocht (Purmerend); 10 BENU Apotheek Haringvliet (Sommelsdijk).

De drie apotheken in Purmerend en de apotheek in Monnickendam zijn onderdeel van de Zorggroep Laag Holland, een groep van zes apotheken in Purmerend en omgeving. 

Apotheken kunnen zich sinds 1994 vrijwillig aanmelden voor het Onderzoeksprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) van onderzoeksbureau AMP uit Vught. Op deze manier stellen de apotheken zich toetsbaar op en kunnen ze hun eigen prestaties op het gebied van farmaceutische zorg- en dienstverlening vergelijken met die van andere apotheken.

De apotheken betalen zelf hun deelname aan het OKA.

Document acties

gearchiveerd onder: Apotheken, kwaliteit, Onderscheidingen
Back to top